09/07/11 16:34
(http://www.klassa.bg/)

Помощта за развитие на ЕС отива за европейски фирми

Европейската помощ за развитие, която има за цел да подобри състоянието на бедните държави, все още облагодетелства основно европейски фирми, става ясно от доклад, цитиран от Ройтерс.
Мониторингът в Намибия, Гана, Уганда, Бангладеш, Никарагуа и Боливия показва, че почти 60% от големите договори, финансирани с помощта за развитие от богатите страни, отиват при фирми от страните-донори.
“Страните-донори продължават да предоставят поръчки по начин, който облагодетелства големи фирми от богатите страни“, обясни Нурия Молина, директор на Евродад – Европейската мрежа по проблемите на дълга и развитието, изготвила доклада.
Страните от ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) през 2001 г. предприеха първите стъпки за прекратяване на тази практика. Въпреки това през 2009 г. Гърция обвърза 67% от помощта си с печалби за местни фирми, Австрия – 54%, Португалия – 39%, а Германия – 27%, показва докладът.
“Изчисленията показват, че 69 млрд. долара годишно, или повече от 50% от общата помощ за развитие се харчат за поръчки на стоки и услуги по проекти на външни доставчици“, се казва още в документа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване