09/09/11 21:38
(http://e-vestnik.bg/)

Турция притеснява съседите с демонстрация на сила

Намерението на Турция да демонстрира военноморската си мощ в Източното Средиземноморие заплашва да бъде възприето като прекомерна реакция в спора на Анкара с бившия й съюзник Израел и като отстояване на регионално могъщество, което би могло да отблъсне дори новите й арабски почитатели.

Планът на премиера Реджеп Тайип Ердоган може да предизвика тревожност в Запада за това доколко на Турция може да се разчита като партньор в НАТО и заради нейния стремеж към действия, целящи да натрупа популярност в мюсюлманския свят. Съвкупността от икономически растеж и светска демокрация в Турция при управлението на проислямско правителство се хареса на арабските страни, търсещи нов модел, но дори тези, които са обхванати от народни бунтове, може да се уплашат, ако Анкара започне да се перчи с военната си сила в района.

Засегнат от отказа на Израел да се извини за убийството миналата година на деветима турци при нападение на израелски командоси срещу кораб с хуманитарна помощ, пътуващ за Газа, Ердоган каза, че турски кораби ще бъдат във водите, където оперира израелският флот, повишавайки риска от сблъсък между двата някога близки съюзници.

Уверена от развиващата се икономика и безпрецедентната вътрешна политическа стабилност, Турция стана свидетел на издигането на нейната “мека сила” в региона под управлението на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, която има корени в политическия ислям. Консервативно по социалните и религиозните въпроси и либерално по икономическите, правителството на Партията на справедливостта и развитието укрепи бизнес връзките в Близкия изток, Централна Азия и Африка и следва външна политика на нулеви проблеми със съседите - политика, на която бе нанесен удар от спора с Израел и напрежението със Сирия.

Заплахите да разположи военни кораби обаче показват, че Турция, раздразнителна членка на НАТО и кандидатка за членство в ЕС, сега е съблазнена да използва военната си сила, за да наложи интересите си в променящия се регион. Ердоган заема много агресивна позиция, за да затвърди статута на Турция като регионална сила вместо да използва меката сила, на която доскоро бяхме свидетели, заяви Гарет Дженкинс, базиран в Истанбул военен анализатор.

В ПСР е разпространено мнението, че Турция е основна регионална сила и че Средиземноморието е нейна сфера на влияние. Но НАТО и Западът все повече виждат Турция като непредсказуема държава, каза той. Турция изигра добре картите си в миналото, когато имаше добри отношения с всички, но сега тя ги играе много лошо, заяви анализаторът.

Дженкинс посочи, че неарабска Турция, която се държи като страшилище в региона, ще бъде възприета с голяма загриженост от арабите, които са били поданици на Османската империя в продължение на векове. Арабите различават тази Турция, която се противи на Израел и се ангажира с тях, от онази Турция, която иска да доминира в целия регион, казва Дженкинс.

Йомер Ташпънар от института Брукингс във Вашингтон заяви, че Турция може би използва Израел като боксова круша за отклоняване на вниманието след серия дипломатически провали и вътрешни проблеми, включително и кюрдския.

Турските връзки със Сирия, бивш приятел, са почти до точката на скъсване - президентът Башар Асад пренебрегна турските призиви към него да сложи край на кървавата саморазправа с протестиращите. Шиитски Иран, друг близък съюзник на Турция, реагира хладно на решението на Анкара да разположи на своя територия радарна система за ранно предупреждение.

Турция преминава през труден период и Израел даде на Ердоган шанс да демонстрира, че е силен лидер в силна страна, казва Ташпънар. Турция преживя период на икономически растеж и политическа стабилност и се чувства много могъща. Но те не си дават сметка, че това размахване на саби си има цена.

По-голямо присъствие на турски кораби в Източното Средиземноморие ще разтревожи Гърция и поделения остров Кипър, който планира петролни проучвания. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване