09/12/11 21:51
(http://e-vestnik.bg/)

Псевдонауката или козметика за милиарди

“Прожениум Хикс Игрек Комплекс”

Д-р Бен Голдейкър. Снимка: от тв екрана

“Храня голямо уважение към производителите на козметика. Те се намират в другия край на спектъра спрямо детоксикиращата индустрия – това е строго регулиран бранш, в който могат да се правят големи пари от безсмислици, така че тук намираме големи, добре организирани екипи от международни биотехнологични фирми, които творят елегантна, разсейваща, подвеждаща, но напълно защитима псевдонаука. След детинщините на мозъчната гимнастика вече можем да се издигнем на ново ниво.

Преди да започнем е важно да разберем как всъщност действа козметиката и по-специално овлажняващите кремове, защото в това няма нищо загадъчно. Първо, вие искате от своя скъп крем да хидратира кожата ви. Всички кремове го правят, същата работа върши чудесно и вазелинът – всъщност голяма част от значимите първоначални изследвания в козметиката са били посветени на това да се запазят овлажняващите качества на вазелина, като се избегне омазняването, и тази техническа планина била изкачена преди няколко десетилетия. “Хайдробейс”, който в аптеката струва десетина лири за половин литър, ще ви свърши идеално работа.

Ако имате желание, може да си го направите и сами, като си произведете свой овлажняващ крем в домашни условия: целта е да получите смес от вода и масло, само че “емулгирана”, което ще рече много добре разбъркана. Когато се занимавах с хипи уличен театър – говоря съвсем сериозно, – си правехме овлажняващ крем от равни части зехтин, кокосово масло, мед и розова вода (става и с чешмяна). Пчелният восък е по-добър емулгатор от меда, като може да променяте гъстотата на крема по свое усмотрение – повече пчелен восък ще го направи по-твърд, с повече масло ще стане по-мек, а с повече вода ще бухне, но ще се увеличи и рискът съставките да се разделят. Загрейте леко всички съставки поотделно, разбъркайте маслото във восъка, като разбивате през цялото време, а после налейте с разбъркване и водата. Затворете го в буркан и го дръжте три месеца в хладилника.

Кремовете във вашата местна аптека обаче изглежда предлагат нещо много повече. Те са пълни с вълшебни съставки: технология “Режениум Хикс Игрек”, комплекс “Нутрилеум”, “Ретинол Корексион” на “Рок”, “Вита Ниацин”, “Ковабийд”, “А Те Пе Стимулин” и “Тансьор Пептидик Вежетал”. Това сигурно няма да успеете да го произведете в кухнята си, нито пък да го замените с кремове, пет литра от които струват колкото едно цвръкване от малката тубичка? Какви са тези вълшебни съставки? И какво правят те?

Овлажняващият крем по принцип съдържа три групи съставки. Първо, в него има мощни вещества от рода на алфа-хидроксикиселини, високи нива на витамин С или молекулни вариации по теми от витамин А. За тях наистина е доказано, че придават по-младежки вид на кожата, но те са ефективни само при толкова големи концентрации, или високи киселинни нива, че кремът предизвиква възпаление, парене, изгаряне и зачервяване. Те бяха голямата бяла надежда през 90-те, но сега законът ги задължава да бъдат силно разредени, освен ако не са с рецепта. Няма безплатен обяд, нито ефекти без странични ефекти, както обикновено.

Компаниите все още ги пишат на етикета, къпейки се в блясъка на успеха им при високи концентрации, защото не си длъжен да отбелязваш дозите на съставките си, а само да ги подредиш по степен. Тези вещества обаче най-често присъстват в крема ви в символични концентрации, колкото за фасада. Претенциите, заявявани по разните шишенца и тубички, са от златните дни на ефективните и висококонцентрирани киселинни кремове, но това няма откъде да се разбере, защото тази козметика обикновено разчита на частно финансирани и публикувани изследвания, правени от ...

Публикувана на 09/12/11 21:51 http://e-vestnik.bg/12654/psevdonaukata-ili-kozmetika-za-miliardi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване