09/13/11 17:01
(http://www.klassa.bg/)

Въпросът е дали Атина ще получи достатъчно време за реформи

Очевидно е, че има проблем в Гърция и той не е отскоро. Още през юли стана ясно, че страната има ликвидни проблеми, но хората чак сега започнаха да го осъзнават. Спънките в страната не са от типа “липса на финанси”, които, ако бъдат набавени, нещата ще тръгнат по старому. Страната има дългосрочни проблеми и икономиката не може да поддържа такова ниво на плащания по дълга без сериозни реформи. От една страна, има необходимост от трудни промени, които да съкратят държавните разходи, защото, както е видно те са много раздути. От друга страна, стои нуждата от реформи, които да освободят частния сектор от твърде високите данъци, регулативните пречки, привилегиите и така нататък. По този начин ще дойде и по-висок растеж в средносрочен и дългосрочен план. Самият факт, че таксиметровите шофьори протестират, говори, че има наченки на реформа и промяна. Тези засегнати групи, които дълго време се радваха на привилегии, специално отношение и на затворен пазар без конкуренция, сега протестират и съответно върху тях се правят промени.
Не съм песимист и смятам, че правителството в страната е предприело някакви действия. Факт е, че има политически проблем и кабинетът иска някои реформи да станат по-бавно, но в крайна сметка смятам, че процесът е започнал и е необратим. Въпросът обаче е дали Гърция ще получи достатъчно време да убеди всички, че ще направи, макар и по-бавно, реформите, или правителството ще падне. При евентуален фалит на страната банките, които държат облигации, ще отчетат загуба и тези трезори ще пострадат. Въпреки това смятам, че финансовите институции нямат много експозиции към гръцкия дълг и част от тях са отчели вече този риск.
В свой анализ "Блумбърг" отчете 98% шанс страната да фалира, но тези сметки са на база на котировки за застраховки срещу фалит - CDS. Нека не забравяме, че тези пазари са непрозрачни и никой не знае дали въобще и как се развива търсенето и предлагането на подобни инструменти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване