09/13/11 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Несигурността удари долара и еврото

Доларът продължи да отчита загуби срещу традиционното безопасно убежище - японската йена, във вторник, като се доближи до рекордно ниско ниво, предаде Ройтерс. Въпреки това инвеститорите все повече очакват Централната банка на Япония скоро да се намеси, за да спре покачване на йената. През търговския ден зелените пари се сринаха до 76.78 йени за долар, което е много близо до най-ниското ниво от средата на август.
Еврото също като долара продължи да бъде на най-слабото си ниво от десетилетие насам срещу японската валута, съобщи "Блумбърг". Основна причина за срива на единната валута бяха новините около евентуален фалит на Гърция и фактът, че Италия продаде облигации с 5-годишен падеж за 3.9 млрд. евро, като постигна доходност от 5.6%, което е много над доходността от 4.93% при предишния аукцион на такъв дълг. През деня стана ясно, че Италия наистина преговаря с Китай за значителна продажба на италиански дългови ценни книжа.
Еврото се понижи и спрямо долара след изявление на говорителя на френския президент Никола Саркози, според когото все още няма да се обявяват съвместни инициативи за справяне с дълговата криза.
Италианската история е напълно достатъчна като насрещен вятър, за да продължи да държи еврото в защитна позиция, категоричен бе Джеръми Стреч, изпълнителен директор в Canadian Imperial Bank в Лондон. По думите му китайските инвеститори и друг път са споделяли, че имат интерес към спасяването на Европа. Въпреки това според експерта не е много ясно и сигурно доколко тези позиции все още са актуални.
През търговския ден единната валута отслабна с 0,6% до 104,99 йени, след като вчера достигна най-ниското си ниво от 2001 г. насам. Еврото се обезцени и с 0,2% до 1,3657 за долар.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване