09/15/11 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Какви рискове се крият зад американските облигации?

Как ви звучи тази инвестиционна възможност – гарантирана доходност от 3,27% с огромна вероятност от спад в стойността. Колкото и рискована да изглежда офертата, милиони инвеститори пренасочват парите си към американските държавни облигации като „сигурен актив“. В началото на септември доходността по 30-годишните дългови книжа на САЩ потъна до ново дъно от 3,27%, а тази по 10-годишните падна на 1,9%. Ако инфлацията се задържи около сегашното си скромното темпо от 3,6%, дългосрочните инвеститори със сигурност ще се окажат на загуба, след като бъде отчетен ефектът й.
В действителност рискът е още по-голям.
Повечето далновидни мениджъри на паричните пазари се държат настрана от минното поле на американските държавни облигации. „Никога не бих заел пари за срок от 30 години при 3,2%, най-малко пък на американското правителство“, казва Карл Кауфман, мениджър на Osterweis Strategic Income Fund, който постигна годишна възвръщаемост от 7,3% през изминалите пет години. Вместо това Кауфман увеличава авоарите си от краткосрочни и високодоходни облигации, като тези на търговската верига Dollar General, които носят над 5% и са с двугодишен матуритет.
Притесненията на Кауфман и останалите мениджъри са свързани с нещо, с което повечето инвеститори в облигации не са се сблъсквали от 70-те години – вероятността от продължително покачване на лихвените проценти. Когато лихвите се качват, цената на облигациите пада, тъй като доходността им вече не е толкова привлекателна в сравнение с новите дългови книжа, емитирани при по-високата ставка. Колкото по-дълъг е матуритетът, толкова по-голям е лихвеният риск, тъй като инвеститорите разглеждат доходността за по-дълъг период от време.

Страшен период

При сегашните крайно ниски лихви какъвто и да било инфлационен шок би бил опустошителен, тъй като ставките ще скочат. Бен Инкър, директор в бостънския мениджър на паричния пазар Grantham, Mayo, Van Otterloo, изчислява какви биха били пораженията, ако, да кажем, доходността по американските държавни облигации се покачи с едва 3%, което ще смъкне цените. Отговорът: загуба от 23,5% по десетгодишните книжа и 40,7% по 30-годишните.
Макар че никой не очаква сериозен скок в инфлацията в краткосрочен план, „според мен има голяма вероятност от инфлационен шок“, твърди Томас Атъбери, мениджър на FPA New Income Fund, който не е имал година на загуба от създаването си през 1984 г. Атъбери очаква ръст на инфлацията в следващите три до пет години.
Може да дойде като неприятна изненада, както през 1974 г., когато ОПЕК демонстрира влиянието си и американската инфлация мина 12%. Може да се случи и в резултат на война. След като Ирак нахлу в Кувейт, потребителските цени скочиха с над 6% през есента на 1990 г. Инфлацията се покачва и при не толкова травматични периоди – за кратко надвиши годишен темп от 4% през пролетта на 2006 г. и 5% през лятото на 2008 г.
Прибавете към нея и „реалната лихва“, която инвеститорите обикновено изискват, и се получава потенциална ставка от 6% по американските държавни облигации.
Фирмата на Инкър е известна с изключително точните си 7-годишни прогнози за класовете активи. „Очакваната възвръщаемост по 10-годишните книжа всъщност е загуба от 1,3% годишно след отчитането на инфлацията“, посочва той.
При толкова ниска възможна възвръщаемост по това вложение Инкър вярва, че акциите от нововъзникващите пазари носят по-малък риск за дългосрочните инвеститори, отколкото американските държавни облигации. Първата категория активи, чиято цена падна рязко през 2011 г., ще е секторът с най-добри резултати, прогнозира той. Специалистът очаква подобни акции да произведат коригирана спрямо инфлацията годишна възвръщаемост от 6,5%. Недостатъкът им е, че по природа могат да бъдат много по-волатилни.
„Акциите от нововъзникващите пазари имат по-голяма дивидентна възвръщаемост в сравнение с 10-годишните американски дългови книжа и печалбата им расте, обяснява Инкър. В разстояние на 10 години шансовете им да дадат по-лоши резултати от американските облигации са много, наистина много малки. Периодът обаче ще е плашещ.“

Страх от хиперинфлация

Защо обаче инвеститорите се примиряват с толкова ниска доходност? Консервативните сред тях влагат в тези облигации заради гарантираното възстановяване на средствата и ликвидността на пазара, но много от хората, които днес купуват американски дълг, не са дългосрочни инвеститори. Това са спекуланти и трейдъри, които залагат на продължително влошаване на перспективите пред САЩ.
„Има голяма вероятност американските съкровищни облигации да се окажат най-добрият залог в идните месеци, но не бих бил толкова сигурен, що се отнася до дългосрочните инвестиционни перспективи, заяви Роб Арнът от Research Affiliates. Сценарият, в който американските съкровищни облигации показват добри резултати, е „японският“, в който се появява дефлацията. Сценарият, в който са с ужасни резултати, е дори съвсем лек скок на инфлацията.“
Арнът обаче не прогнозира „лек“ скок на инфлацията. Той смята, че през следващите 10 години има шанс 50 на 50 САЩ да навлязат в период на хиперинфлация, както през 70-те години на миналия век, когато лихвените проценти достигнаха двуцифрени стойности. Тъй като американският национален дълг е много голям, Арнът предвижда, че Федералният резерв ще се опита да намери изход от проблема, като принтира купища долари.
Скокът на инфлацията ще понижи стойността на валутата, което ще улесни САЩ да изплатят дълговете си. Инфлацията ще увеличи общото предлагане на долари, без да повиши стойността на дължимите суми. По този начин дълговият товар може да се изплати по-лесно. „Изкушението да се понижи стойността на валутата и така да се намали дългът ще бъде прекалено примамливо от политическа гледна точка, за да се пренебрегне“, заяви Арнът.
И така, трябва ли инвеститорите да се отърват от американските съкровищни облигации и да се насочат към книжа на новоразвиващите се пазари? Не, тъй като новите икономики са все още твърде волатилни. Арнът смята, че САЩ навлизат в нова рецесия и новоразвиващите се пазари ще ги последват. Според него за много индивидуални инвеститори постепенното увеличаване на кеша е разумен ход, макар и да е толкова безопасен, че да не води до никаква възвръщаемост. И все пак ще им донесе спокойствие.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване