09/15/11 17:47
(http://www.klassa.bg/)

Кърджали отново домакин на Eвропейския екофест „Зелена вълна – XXI век“

Кърджали посреща от днес за шеста поредна година водещи европейски и световни медии, експерти и представители на науката и изкуството, които ще представят създадените от тях продукции на тема „Екология и екологични проблеми“. От 16 до 18 септември се провежда единственият по рода си Международен екологичен фестивал „Зелена вълна – XXI век” за филми и телевизионни програми. Той се организира от фондация „Европейски екологичен фестивал" в партньорство с община Кърджали под почетния патронаж на вицепрезидента на Република България ген. Ангел Марин.
„Разнообразните екологични инициативи, проведени от 2005 година до сега - екологични фестивали, „Олимпийска гора“, „Зелено кино“, кръгли маси, конкурс за детски рисунки на тема „Зелена планета”, са от голямо значение за информиране на обществото за благородната кауза за спасяване на планетата. Чудесно е, че фестивалът се превърна в традиционна среща на професионалисти от различни сфери, които обединяват идеи и усилия за решаването на съществуващите екологични проблеми“, заяви ген. Марин. По думите му филмите и телевизионните програми, които ще се представят по време на Международния екологичен фестивал „Зелена вълна - XXI век”, ще допринесат за повишаване на екологичната култура на хората и най-вече ще посочат решения и мерки, които държавите и неправителствените организации предприемат за борба с екологичните конфликти.
В международния фестивал „Зелена вълна – XXI век“ тази година участват 74 продукции на водещи европейски и световни медии, независими продуценти и екологични организации от 20 държави, обясниха организаторите. В категорията „Документални филми” се представя и първата продукцията на фондация We Are Water, „Аралско море. Изгубеното море". Документалната лента на известната испанска режисьорка Исабел Койшет разказва за драматичния процес на пресъхване на Аралско море, една от най-големите екологични катастрофи в историята. Световната му премиера бе на 28 септември 2010 г. с едновременни кинопрожекции в 20 града по света, сред които и София. Филмът е представен и на 58-ото издание на кинофестивала в Сан Себастиян.
През трите фестивални дни са подготвили множество събития, допълващи официалната конкурсна програма от филми и телевизионни програми.
В рамките на екологичния форум се организират и изложби на екологична тематика на водещи автори от Балканския регион. Сред тях е и фотоизложбата „Дакар – сбъдната мечта". Творбите на фотографите Стоян Драев, Катерина Божанова и Румен Петков показват магнетизма на една земя без вода. Уникалните кадри са заснети в началото на тази година, когато авторите в продължение на 15 дни и над 10 000 километра следват приключението „Дакар 2011".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване