09/15/11 16:12
(http://www.klassa.bg/)

Обществото да каже дали е нормално кандидатите да са в училищата

Може да се каже, че при откриването на учебната година децата редовно са използвани в предизборна кампания. Така или иначе в календара на политиците има основни дати. Откриването на учебната година е част от този календар. Независимо от това, дали се намираме в предизборна кампания или ситуация, ние виждаме как действащите политици са в училищата.
Освен действащите виждаме и тези, които се кандидатират за техните постове, също в училищата. Според мен обаче ние като общество трябва или да възразим на тази практика, или да я приемем за нормална.
Истината е, че просто по време на избори става по-видно какво правят политиците по принцип. Те действат някак си на принципа на стадния инстинкт – как няма да отида някъде, при положение че всички други ще го направят. Нещата опират също и до начина на виждане как да проведеш предизборната си кампания. Няма как да убедиш хората, които не са те виждали досега в някакви такива дейности, да ти повярват, че си искрен. Особено политици, които хората ги познават. При новите кандидати за управници ние, избирателите, някак си сме по-склонни да прощаваме тази липса на активност, но при старите това има точно бумерангов ефект.
По време на избори се работи с големи групи хора и се излъчват послания към тях. 15 септември е удобен ден, в който самите ние като хора имаме фокусирано внимание върху образованието, върху училището, върху децата, тъй като се интересуваме от това на този ден. Затова се правят послания, които да достигнат до цялата тази група хора. Това е ползата.
Каква е вредата? Вредата е в установилото се убеждение в обществото ни, че едва ли не всичко е пиар и можем да го постигнем с пиар. Доста е зловредно, когато се стремиш непременно да си някъде, непременно да направиш събитие от деня, в който всеки в крайна сметка иска това да е неговото събитие и неговият ден. Начинът, по който се влиза в дома на българина в този важен за него ден, е от огромно значение. Такива празници всъщност са предизвикателство пред професионализма на политиците и на хората, които се занимават с техните комуникации, понеже, вместо да изпишат вежди, наистина могат да се избодат очи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване