09/16/11 19:22
(http://www.klassa.bg/)

ЕС ще глобява недисциплинираните страни с до 0,5% от БВП

Държавите - членки на Европейския съюз, с по-висок бюджетен дефицит от 3% от БВП и държавен дълг повече от 60% ще понесат финансови санкции в размер между 0,1% и 0,5% от брутния им вътрешен продукт. Това решиха вчера настоящият ротационен председател Полша и Европейският парламент, които съгласуваха поправки в законодателния пакет и Пакта за стабилност и растеж, насочен към сериозно заздравяване на бюджетно-финансовата дисциплина в Европа, съобщи РИА „Новости“.
В момента едва няколко от общо 27-те държави в ЕС изпълняват искането да не надхвърлят бюджетния дефицит от 3 на сто от БВП и държавния дълг - от 60%. Според решението санкциите ще могат да бъдат използвани и срещу държави членки, които са се приближили прекалено много към ограничението за бюджетния дефицит, както и към онези, които отказват да предприемат мерки за намаляване на държавните разходи. Първоначално средствата ще влизат в специална сметка, а при постоянно неизпълнение на препоръките на институции на ЕС ще влязат в общата европейска хазна. В съответствие с т. нар. програма за икономическо управление решенията ще бъдат вземани от Съвета на министрите на ЕС с „обратно“ квалифицирано мнозинство, или с 9 гласа от 27 държави.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване