09/16/11 18:11
(http://www.klassa.bg/)

Израел засили военното присъствие на Западния бряг

Израелската армия подсили частите си на Западния бряг вчера заради очакваните демонстрации на палестинците преди опита им да получат членство в ООН на 23 септември, съобщи „Дейли телеграф“.
Три запасни батальона с около 1500 военни са били мобилизирани, а частите, които вече са разположени на окупираната територия, са били подсилени, предаде „Йедиот ахронот“. Четвърти запасен батальон е бил изпратен на Западния бряг, за да замени активните части, които може да се наложи да бъдат прехвърлени на границата с Египет. Генерал Ави Мизрахи, командир на Централен Израел, е наредил на армията да избягва кръвопролития, ако възникнат безредици.
Израелската армия е засилила присъствието си и около еврейските селища на Западния бряг, както за да бъдат защитени заселниците, така и да бъдат предотвратени атаки срещу палестинци. Заселниците се заканиха да организират демонстрации към палестинските градове Хеброн, Рамала или Наблус, ако палестинците тръгнат на протестни шествия около селищата на Западния бряг.
След като САЩ заплашиха с вето всеки опит на палестинците да получат пълноправно членство в ООН или членство като наблюдател, Китай предупреди вчера, че подобна мярка ще предизвика напрежение в Близкия изток. „Ако САЩ изберат да тръгнат срещу настроението на световната общност и блокират стремежите за членство на палестинците в ООН следващата седмица, изолацията на Израел ще се задълбочи и напрежението в региона ще се засили още повече“, отбелязва „Чайна дейли“.
Американският държавен секретар Хилари Клинтън предупреди палестинците, че техните усилия са недалновидни и няма да успеят, като подчерта, че пътят към мира и мирното съжителство на двете държави не минава през Ню Йорк, а през Ерусалим и Рамала. „Убедени сме, че трябва да възстановим директните преговори на базата на плана на президента Обама, представен през май“, каза Клинтън в Сан Франциско. Според държавния секретар страните в региона все по-ясно разбират, че е в интерес на палестинците да изоставят стремежите си за членство в ООН.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване