09/17/11 09:42
(http://radiomilena.com/)

Излезе от печат туристическа карта ”Крайбрежна Стара планина-Камчия”

Мащабният картографски проект за най-източната част на Стара планина се осъществи по инициатива на ръководството на Санаторно-оздравителен комплекс  „КАМЧИЯ” – акционерно дружество, собственост на Правителството на гр. Москва, на принципа на публично-частно партньорство. Начинанието бе подкрепено от големи инвеститори, собственици на хотели и отделни граждани. Сред тях са: Фондация „Устойчиво развитие за България”, Община Аврен, „Орел-Агро-Холдинг” АД,  Военноморски музей – Варна, музей „Старинен Несебър”, Клуб за приключенски туризъм „Адвенчър ВГ”, вили „Тайна” и др.
Картографските дейности по проекта продължиха близо една година. В тях се включиха отделни изпълнители от Троян, Пловдив, Бургас и Малко Търново. Доброто сътрудничество на екипа картографи с РИОСВ – Варна,  позволи представянето на 28 защитени територии с общо над 30 кв. км площ. Сред тях са 3 резервата с 16 кв. км площ; 18 защитени местности; 7 природни забележителности и ловни стопанства с обща територия от 21 кв. км.
Съвременната  туристическа карта на уникалната територия „Крайбрежна Стара планина”, обхващаща 100 км от българското черноморско крайбрежие с привлекателно съчетание на планина и море. Това е първата професионална туристическа карта на старопланинското крайбрежие от близо 50 години. Картата дипляна се състои от три части: туристическа карта на брега между Варна и Несебър в М 1:70 000, карта план на устието на р. Камчия в М 1: 10 000 и 18 информационни карета, представящи възможностите на Община Аврен и устието на Камчия.
Подбраните изразни средства съчетават голям обем информация с достатъчно едър мащаб. В същото време картата има изключително добра читаемост и се възприема интуитивно дори от потребители без опит от работа с карта.
Наличието на координатна мрежа UTM ще бъде приятна изненада за ползвателите на картата с възможността сами да определят координатите на всяка точка от картата в световна координатна система. Това технологично решение е особено ценно при масираното навлизане на GPS приемниците, като основно техническо средство за навигация.
За любителите на водните спортове се предлага  разработен  и  сертифициран изключителен маршрут за воден туризъм по долното течение на р. Камчия. На картата са обозначени опасните прагове и бързеи, както и местата, подходящи за бивакуване в края на всеки дневен преход.
Специално внимание е отделено на културните маршрути и институции. Народно читалище „П. Р. Славейков 1901” в Аврен, което през тази година навършва своята 110-годишнина, е представено като традиционен културен център на територията.
Картата предлага актуална информация за пътната инфраструктура на района, включително националната и европейската номерация на шосетата. Изобразяването на основните почвени пътища очертава проходимостта на района извън шосейната пътна мрежа.
На картата са отразени административните граници и центрове до ниво община. Обозначени са всички защитени територии  – резервати, защитени местности, природни забележителности.
Разработените туристически маршрути са обозначени с цвета на маркировката по трасето. По крайбрежието са посочени местата, подходящи за плажуване, отделните местности и характерният ландшафт.
Картата онагледява уникален и все още малко познат район с възможност за съчетаване на пешеходен, воден, ловен, риболовен, фотолов, колоездачен, селски, морски и културен туризъм.
Картографираната площ от Източна Стара планина респектира: 2590 кв. км, от които само на  община Аврен са 311 кв. км.
Специален интерес представлява туристическата карта  план на устието на Камчия в  М 1:10 000  с картографирана площ  12 кв. км. До този момент има много непрофесионални опити за представянето на курортния комплекс „Камчия”, който се радва на все по-голям интерес сред туристите.
Корица на изданието – лице
Карта план на устието на р. Камчия в М 1: 10 000
Санаторно-оздравителният комплекс „КАМЧИЯ” поразява със своите модерни архитектурни решения, осъществени при най-стриктно спазване на екологичните норми на Р. България.
Спускането по Камчия прилича на приключение по големите африкански реки.
Едромащабната карта на Курортен комплекс „Камчия” обхваща устието на р. Камчия. Картата отразява изградената мащабна туристическа инфраструктура – Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия”, хотели, туристически комплекси, почивни бази, както и изградените два туристически информационни центъра и изнесените полицейски пунктове.
Районът, изобразен на картата „Крайбрежна Стара планина – КАМЧИЯ”, впечатлява с неповторимо съчетание на разположена в естествена гора модерна туристическа база, прекрасна плажна ивица и романтичното устие на р. Камчия. Допълнителна атракция е възможността за уникална разходка с лодка по р. Камчия и панорамната обиколка на комплекса по изградените велоалеи.
В обхвата на картата попадат части от Биосферния резерват „Камчия” и защитената местност Лонгоза с уникални лонгозни гори – с над 40 вида дървета, някои на възраст над 150 години и височина над 35 м. Неповторимата екосистема обхваща множество редки и застрашени видове растения, близо 200 вида птици, над 40 вида риби и  множество бозайници.
С успешното завършване на мащабния картографски проект възложителят – Санаторно-оздравителен комплекс „КАМЧИЯ”, дава пример за сътрудничество. Известно е, че това е един от най-големите инвеститори по нашето Черноморие. Издаването на първата съвременна карта е най-вече в полза  на истинските стопани на това крайбрежие – българските общини и хората, които живеят в тях. Подобни проекти би следвало да се насърчават от правителството ни – за да се последват и от други външни инвеститори.
Показателно е, че на картата е поставен и логотипът на Българската картографска асоциация (БКА), която е национален представител в Международната картографска асоциация – знак за професионализъм и европейски стандарт, информира morskivestnik.com

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване