09/19/11 20:00
(http://www.klassa.bg/)

Съдебната медицина има нужда от закон

За приемането на специален закон за съдебната медицина настояха вчера патоанатоми във Варна. Според тях законът трябва да регулира цялата дейност в тази сфера и да установи прости и ясни правила (стр. 4).
Работата на съдебния медик със сигурност не е най-приятната на света. Поради тази причина все по-малко млади специалисти избират да се трудят в тази област. Това, заедно с факта, че съдебните лекари от месеци имат проблеми с изплащанията на възнагражденията си и са принудени да работят в мизерни условия и с подръчни средства, поставя бъдещето на цялата гилдия у нас под въпрос.
А със съдебна медицина, която крета на ръба на оцеляването, много дейности у нас също ще бъдат застрашени. Като разследването на престъпления, злополуки и т.н. Нека не забравяме, че някои от най-тежките престъпления у нас и по света са разкрити именно с помощта на съдебните медици.
Точно затова е недопустимо патоанатомите да работят с дърводелски сечива, които при това си носят от вкъщи. Дори е обидно за цялата държава, защото съдебната медицина също е част от държавната машина. Затова и съдебните медици, които искат ясни правила за работа, са абсолютно прави. Дано политиците да се вслушат в предупрежденията на специалистите, да престанат да гледат на съдебната медицина като на екзотична мрачна тема и най-накрая да създадат закон и правила и за тази толкова важна професия.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване