09/20/11 17:00
(http://www.klassa.bg/)

Каква е ползата от регионалния референдум за шистовия газ

Жителите на община Добрич смятат да организират регионален референдум „за“ или „против“ добива на шистов газ. И въпреки че все още не са определили дата за него, инициативата вече бе подкрепена и от местните структури на ГЕРБ.
Предложението за референдум бе внесено в общината след протестите на екологични организации от региона за решението за проучване за шистов газ. За момента има решение да се проучва само районът около Нови пазар, но въпреки това всички общини в Добруджа са обезпокоени от случващото се.
Единствената пряка последица от референдума ще е, че показва отношението на гражданите към този проект. Както и да се произнесат те, вотът им няма да е от решаващо значение за крайното решение, тъй като според конституцията задължителни за управляващите са само резултатите от национални допитвания.
Последният подобен референдум у нас бе в Созопол, Бургас и Поморие, където хората, които дадоха гласа си, се обявиха срещу строителството на петролопровода „Бургас-Александруполис“. Тогава премиерът Бойко Борисов реши да се съобрази с мнението им.
Затова и сега, какъвто и да е резултатът, окончателното решение пак ще е на правителството. Но и не бива и да се забравя, че все още не е подписан договорът с „Шеврон“ за търсене на шистов газ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване