09/20/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ или носталгията по “Големия брат”

Ройтерс

Къде е суперсилата, когато ти потрябва?

Мнозина американци подозират, че относителният упадък на тяхната страна е посрещан със злорадство в останалите части на света - и то не само в диктатурите, които имат основателна причина да се страхуват от силни Съединени щати.

Американците предполагат, че дори мнозина от старите приятели отдавна таят у себе си едно прикрито негодувание срещу властта на “големия им брат”, както и че поради тази историческа обида са получили някакво удовлетворение от намаляването на влиянието на Америка.

Тези подозрения не са грешни. Ако срещате трудности да разберете как дори и най-ревностният съюзник също може да страда от чувството за несправедливост, типично за по-малкия брат, гледайте In the Loop - филм на Би Би Си, сатирична версия на събитията около подготовката за нахлуването в Ирак през 2003 година.

В една от сцените медийният съветник на министър-председателя, герой, чиито прототип е Алистър Кембъл (медийният съветник на Тони Блеър - бел. прев.), пристига в Белия дом за среща във връзка с предстоящата война и разбира, че колегата му е само на 22 години. Неговият поетически крайно неприличен отговор е типично в стила на Кембъл и показва нагледно защо дори и някои лоялни британци може и да не са много-много разтревожени от унижаването на суперсилата.

Въпреки че наистина има злорадство, то бързо се заменя от една друга още по-силна емоция: носталгията. От Берлин до Бенгази става все по-ясно, че във времена на криза е ужасно удобно да имаш суперсила наблизо.

В Европа това чувство беше усетено най-силно по-миналата седмица. Американците пропуснаха да забележат, че повечето от другата страна на Атлантика са американски консуматори – ако бяха купували така ненаситно, както преди кризата от 2008 г., и ако американската икономика играеше старата си роля на световен двигател на консумацията, финансовите неволи за Европа щяха да са далеч по-малки.

Европейците обаче се борят и с липсата на глобален политически лидер. Когато Хенри Кисинджър беше държавен секретар на САЩ през 70-те години на миналия век, той насочи вниманието към липсата на единен политически център на Европа с неговия знаменит въпрос: “Когато искам да говоря с Европа, на кого трябва да се обадя?”

Днес Европа има един централен банкер, на когото Кисинджър може да се обади, но все още й липсва единен политически ръководител. Именно тази липса е една от причините европейците сега да се нуждаят от американското лидерство повече от всякога.

В края на 90-те години на миналия век, когато неволите на руската икономика заплашваха Европа, САЩ изпратиха “Комисията за спасение на света” - тройката Алън Грийнспан, Робърт Рубин и Лоурънс Съмърс, които станаха известни с тяхната поява на корицата на списание “Тайм”, където бяха изобразени като супергерои.

Този екип наистина помогна за това да се избегне неплатежоспособност и обезценяване на валутата в Русия, както и финансовият колапс в Азия да не повлече със себе си световната икономика. Днешните съответствия на тази тройка обаче са по-заети с усилията да спасят икономиката на собствената си страна - а в случая с управителя на централната банка в САЩ – да се избегне недоволството на по-огорчените му съграждани.

Но Европа открива, че е гладна за всичкото внимание, което може да привлече, дори и от политически обърканите и икономически отслабени САЩ. В петък американският министър на финансите Тимъти Гайтнър участва в срещата на евопейските финансови министри във Вроцлав, Полша по покана на европейците. Това беше второто му посещение от другата страна на Атлантика в рамките на само една седмица - Гайтнър преди това беше в Марсилия, където заяви на срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-7, че европейците трябва да “се заемат по-енергично” с преодоляването на кризата.

“Присъствието ...

Публикувана на 09/20/11 21:35 http://e-vestnik.bg/12702/sasht-ili-nostalgiyata-po-golemiya-brat/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване