09/23/11 17:34
(http://e-vestnik.bg/)

Меглена Кунева за Шенген: Лентата остана непрерязана. А сега накъде?

Меглена Кунева. Снимка: АП/БТА

В Деня на Независимостта си България получи най-големия урок от Европа, откакто започнахме интеграцията си преди 15 години. Не съм очаквала в политическата си биография да стана свидетел на толкова ниска оценка за страната си. В дългия ми опит в Европа съм научила следното: оценяват се искрените усилия и чистите намерения. Оказа се непосилен урок за политическите лидери на България -  и от управляващите, и от опозицията. Опозицията трябва да ни пази от грешките на управляващите. В името на държавността. Управляващите трябва да търсят коректив в опозицията. В името на гражданите. Ако и двете страни го умееха, държавата ни нямаше да получава откази като този.Знам за какво говоря: ако на 1 януари 2007 г. не бяхме влезли в Европейския съюз, ако ни бяха отложили дори и с една година, аз щях да съм първият човек в България, подал оставката си. Но оставката е твърде висока цена не за този, който трябва да я подаде, а за хората, които са му дали власт. Намирам това за най-достойният начин да се поеме политическа отговорност и да се прояви гражданска и лична доблест.

Достойнството на една нация не е стока в ценоразпис.

Стигнеш ли до оставка, е късно да се наричаш лидер, главнокомандващ, министър или министър-председател. Защото си се провалил в двете най-фини неща: дълга ти към нацията и самоконтрола във властта. Властта е временна и служи да отстояваш репутацията на държавата си. Такава власт е дълбоко несъвместима с отстъпления от националния интерес, с реверанси в области, в които пропускаш да си лидер, с откупуване на благоразположение, с непремерено говорене, със самохвални снимки и сервилност, с връзки, с невладеене на езика на Европа.

В годините си на главен преговарящ и на министър по европейските въпроси спазих всички срокове, които обещах на българите. Страната ни имаше уважението и доверието на Европа. Но най-вече, България имаше достойнство, самочувствие, репутация на надежден партньор. Лесно е, когато не лъжеш – нито в страната си, нито в Европа. И по най-тежките и непопулярни решения следваш националния интерес, вместо личен рейтинг и страх за политическа кариера.

Властта може и да се вземе, но доверието се печели. Дори да манипулираш в печеленето на властта, не можеш да манипулираш в печеленето на доверие. Урок за лидери, господа и от управляващите, и от опозицията!

Шенген – непрерязаната лента на премиера, се отлага. За втори път. Първият беше през месец март.

Призовавам най-напред правителството да вземе мерки и веднага да се заеме с въпроса! Призовавам политическите лидери да заложат репутацията си и да обяснят и на българските граждани, и на европейските си колеги, как ще поправят срама! Така трябва да направи и всеки премиер, за да не преживява страната ни трети провал. Важно е, защото става въпрос за достойнство.

Простихме икономическото изоставане, простихме хилядите безработни, натиска върху бизнеса, бруталната бедност на цели райони, опорочените обществени поръчки, ограничаването на правата ни, подслушването, назначението на приятелки, полицейщината, девалвацията на справедливост. И логично – загубихме самоуважението си. Защото непремерените прошки гарантирано водят до унижение.

Заради прищевките на малцина и очевидната некомпетентност на овластените от нас хора, се чувстваме виновни, без да имаме вина.

Нека подчертая, отказът да влезем в Шенген не е срещу българските граждани. Няма заговор срещу нас. Европа не ни мрази. Има правила, които отговорните политици в България не желаят да спазват. Има проигран пореден шанс, даден на поредно българско правителство. Има неизпълнени ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване