09/24/11 11:03
(http://e-vestnik.bg/)

Путин и Медведев ще си разменят постовете

Путин и Медведев излизат на трибуната преди да обявят, че смятат да разменят постовете си. Снимка: ЕПА/БТА

“За президент трябва да се кандидатира Владимир Путин”, заяви настоящият руски държавен глава Медведев по време на конгреса на управляващата в Русия партия „Единна Русия”, който се провежда в една от малките арени на стадион „Лужники”. “Аз приех предложението да оглавя избирателната листа на партията (Единна Русия) и при успех на изборите да се заема с практическа работа в правителството. Смятам, че ще е правилно конгресът да подкрепи кандидатурата на председателя на партията Владимир Путин за длъжността президент на страната“, заяви Медведев.

Последвалите бурни овации той коментира с думите, че тези аплодисменти му дават правото да не обяснява за опита и авторитета на Путин. Настоящият президент подчерта, че това, което предлагат с Путин на конгреса е дълбоко и сериозно обмислено и коментирано между двамата решение. Медведев заяви също така, че този вариант двамата са го обсъждали още когато са „сформирали приятелския си съюз”.

В отговор Путин заяви, че е готов и върна жеста, обявявайки, че Дмитрий Медведев може да създаде ефективен управленски екип, начело на кабинета. Всичко започна, след като в началото на партийния форум бившият президенти и настоящ премиер Путин изтъкна, че с президента Медведев отдавна са се разбрали за бъдещето. След което Путин предложи на конгреса листата на Единна Русия за парламентарните избори през декември да бъде оглавена от президента Медведев.

По думите на бившия държавен глава последните години практиката е листата да бъде водена от президента и според Путин тази традиция не трябва да бъде променяна. Самият той преди четири години сензационно оглави предизборната листа, след което стана премиер, докато президентският пост бе зает от Медведев.

Путин заяви, че постигната договореност кой ще ръководи страната е още отпреди няколко години. По думите му поддръжниците на Единна Русия очакват от президента на Руската федерация и от министър-председателя предложения за конфигурацията на властовите пълномощия след изборите. “Аз и Дмитрий Анатолиевич Медведев се договорихме на кои места ще седнем, но смятам, че далеч това не е най-важното. Много по-важно е как се отнасят към това гражданите на страната“, посочи Путин.

“Страната навлезе в продължителен изборен цикъл - на 4 декември са изборите за Държавна дума (долната камара на руския парламент), след това е формирането на комисиите й и органите за нейното управление. През пролетта са изборите за президент на Руската федерация”, каза премиерът. “Искам да ви изкажа своята благодарност за положителната реакция на предложението да се кандидатирам за президент на Русия, за мен това е огромна чест”, добави той сред всеобщи овации, съобщи агенция РИА “Новости”. “Надявам се на вашата подкрепа в бъдеще.”

Основният въпрос пред руските наблюдатели беше кой ще се кандидатира за президентските избори догодина. Приключващият мандата си Дмитрий Мевдедев замени преди 4 години Путин, който след двата си поредни мандата нямаше право на трети.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване