09/26/11 19:20
(http://www.klassa.bg/)

Молдовският президент отказа да разпусне парламента

Временният президент на Молдова Мариан Лупу обяви, че няма да разпусне парламента, както настоява председателят на Конституционния съд Думитру Пулбере, съобщи в. “Молдовски ведомости”. Пулбере заплаши, че ако парламентът не бъде разпуснат на 28 септември и не бъдат организирани спешно президентски избори, всички решения, които депутатите вземат, ще бъдат смятани за неконституционни. Президентът заяви, че в конституцията не се посочва конкретна дата за разпускане на парламента и няма да се поддаде на политически шантаж.
Проблемът е, че управляващата партия Алианс за европейска интеграция на Молдова отказва да издигне друг кандидат за президент освен лидера на демократите Мариан Лупу, а опозиционната Комунистическа партия бойкотира избора му. Те предложиха бившия премиер Зинаида Гречани. Въпреки категоричната си позиция техен говорител обяви в понеделник, че може би в интерес на бъдещето на страната все пак ще се съгласят да преговарят.
Държавният глава на Молдова се избира от парламента, като са нужни 61 гласа. Алиансът за европейска интеграция има 59 депутати, а комунистите – 42.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване