09/27/11 18:53
(http://www.klassa.bg/)

HSBC: АЕЦ "Белене" може да бъде рентабилен проект

Банката HSBC, която е финансов консултант на АЕЦ „Белене“, е представила първите резултати от работата си по проекта, според които „може да се работи за превръщането на проекта в печеливш“. Това каза вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който присъства на конференция за проблемите на централното топлоснабдяване у нас. В анализа е записано, че може да продължи да се работи по централата, но според Трайков разликата между печеливш и губещ проект е много тънка.
Руската страна предлага да предостави и част от финансирането за изграждането на АЕЦ "Белене". Поради тази причина основните разговори с руснаците са насочени към договарянето на цената на ресурса, заяви Трайков. Предложението им е за отпускане на кредит от 2 млрд. евро, за да се продължи работата по централата в следващите 33 месеца, като в замяна „Росатом“ получи дял от бъдещата проектна компания. На по-късен етап този дял може да бъде намален, а руската страна да си върне парите чрез продажба на ток от централата. Цената на произвежданата електроенергия изключително много зависи от инвестициите в построяването на централата, посочи Трайков.
България е поискала от Русия ново удължаване на договора за строителството на АЕЦ „Белене“. Предложението е да се подпише ново допълнение към съществуващия договор между НЕК и „Атомстройекспорт“, по което да се работи до края на януари следващата година. Една от причините за поисканото удължаване е, че през декември се очакват резултатите от тестовете за безопасност на реакторите в ЕС и препоръките, които Брюксел ще даде. НЕК все още не е внесла и иска си срещу „Атомстройекспорт“ в арбитражния съд в Женева, обясни министърът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване