09/27/11 17:23
(http://www.klassa.bg/)

КФОР проби с шокови бомби барикадите към КПП-Ярине

Силите на НАТО в Косово – КФОР, пробиха със сълзотворен газ и шокови бомби барикадите на пътя към граничния пункт Ярина в Северно Косово, предаде агенция “Блиц”. Пунктът бе барикадиран със земя и чакъл от сърби. Те са против разполагането на полицаи и митничари косовари, както и на представители на ЕУЛЕКС и НАТО в Ярина и Бърняк. Войниците на алианса събориха барикадата в понеделник, но сърбите направиха нова с височина от близо пет метра.
При опитите на КФОР да се разчистят блокираните пътища войниците бяха нападнати с камъни, на което те отговориха със сълзотворен газ, а по-късно бе открита стрелба. Най-малко шестима души са ранени. Очевидци твърдят, че петима души, намиращи се на барикадите, както и всички, търсещи алтернативни маршрути, за да влязат в Сърбия, са задържани от КФОР. В района са се чували изстрели, но жертви няма.
До по-сериозни сблъсъци не се стигна благодарение на призива на кмета на община Лепосавич Бранко Нинич, в който настоя гражданите да запазят спокойствие и по мирен път да се борят за своите искания.
Ръководителят на преговарящия екип на Белград в диалога с Прищина Борислав Стефанович заяви в Брюксел вчера, че е необходимо КФОР да върне своя мандат и да се спре премахването на барикадите, защото това би могло да има само отрицателни последици за крехкия мир и стабилност в Северно Косово.
Новият кръг от преговорите между Белград и Прищина започна вчера в Брюксел и ще продължи и днес. Ще бъдат обсъдени телекомуникациите, енергетиката и участието на Косово в регионални срещи и инициативи. Никой от дипломатите, участващи в срещата, не се ангажира да съобщи дали ще бъдат обсъждани проблемите в Северно Косово.
Сръбският министър на отбраната Драган Шутановац каза, че барикадите не са проблем на КФОР, тъй като това не влиза в мандата на мисията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване