09/28/11 18:03
(http://www.klassa.bg/)

Общините получават 78 233 200 лева

78 233 200 лева ще получат общините у нас по проект за социално включване, стана известно вчера. Очаква се неговата реализация да доведе до подобряване на училищната готовност на децата до 7-годишна възраст от уязвими социални групи и изравняване на техните шансове при постъпване в първи клас. Инициативата се финансира със заем от Международната банка за възстановяване и развитие.
Услугите, финансирани по проекта, са интеграция на децата в детските градини и предучилищните групи, което включва създаване на места в забавачниците, наблюдение на готовността за обучение и създаване на летни училища и групи преди постъпване в първи клас. Наред с това в рамките на инициативата са предвидени здравна детска консултация, намаляване на таксите за детска ясла, ранна интервенция при децата с увреждания и техните семейства, дейности за семейно планиране и създаване на семейни центрове за деца до 3 и 7 години. С част от отпуснатите средства ще се обезпечат необходимите строително-ремонтни дейности и доставка на необходимото оборудване. Специално внимание ще бъде отделено също на работата с родителите чрез семейни консултации, групови и индивидуални обучения за изграждане на нужните умения за отглеждане и грижи. Предвижда се водещи в предоставянето на тези услуги да са общините, като те ще са активен техен доставчик до хората.
Досега са сключени споразумения за финансиране с 56 общини на стойност около 56 милиона лева, от които 27 милиона са предназначени за обезпечаване на социалните услуги, 21 милиона - за строително-ремонтни работи, а 3 милиона - за обзавеждане и оборудване. Проектните предложения на други 7 общини са първоначално одобрени и включването им в инициативата предстои.
Планирано е всяка община да изпълни ангажиментите си в рамките на две години, като осигури устойчивост на услугите за пет години, след като финансирането приключи. Очаква се броят на потребителите, обхванати в проекта „Социално включване“, да надхвърли 100 000 души. Услугите, включени в инициативата, са безплатни както за децата, така и за техните семейства.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване