09/29/11 16:39
(http://www.klassa.bg/)

Сър Питър Блейк открива изложба на „Оборище” 10

Любимият художник на „Бийтълс“ сър Питър Блейк пристига у нас на 29 септември по покана на Музейната галерия за модерно изкуство (МГМИ). Той ще се срещне с българските си почитатели на 30 септември, когато се открива изложбата „Питър Блейк: Absolut Brit Art“. Четирима от най-влиятелните артисти на лондонската и световната артсцена – самият Блейк, Аниш Капур, Марк Куин и Деймиън Хърст, са включени в тази експозиция. С нея Музейната галерия за модерно изкуство ще даде традиционно силен старт на софийския артафиш през есенно-зимния сезон. Изложбата "Сър Питър Блейк и новата британска вълна" ще продължи до 30 октомври.
Питър Блейк – любимият артист на „Бийтълс“, ще бъде представен със сериите Paris Suite и Venice Suite, както и поредица от сериграфии, пресъздаващи в поп арт стилистика любимите идоли на артиста, като Елвис Пресли, Бриджит Бардо, Мерилин, ливърпулската четворка от „Бийтълс“ и дори Кейт Мос, чийто портрет е подписан лично и от самата звезда.
Питър Блейк пристига от студиото си в Лондон, придружен от съпругата си и артмениджъра си. Програмата на артиста у нас включва още лекция пред студенти в Националната художествена академия и участие в урок с децата от Артшколата на МГМИ.  
За първи път произведения на Питър Блейк, Аниш Капур и Марк Куин се излагат у нас.
През октомври 2010 г. в галерията на „Оборище“ 10 се състоя първата самостоятелна изложба на най-богатия жив художник - Деймиън Хърст.  Музейната галерия за модерно изкуство има ексклузивни права за представянето на авторите в България.
За последните три десетилетия Аниш Капур се превърна в един от най-влиятелните и значими художници на този век, спечелвайки международно признание в света на изкуството. След като стана лауреат на тазгодишната Японска императорска награда за изкуство, британският художник от индийски произход е устремен към следващия си творчески триумф – завършването на огромната статуя в чест на олимпийските игри през 2012 г. в Лондон.
Лондонските провокатори Деймиън Хърст и Марк Куин са пряко свързани с изявите на групата „Млади британски художници” от началото на 90-те. За кратко време попадат в полезрението на колекционерите на съвременно изкуство и добиват световна известност. Творческите им идеи, претворени в скулптури и инсталации, маслени платна, графики, рисунки, фотографии, поставят екзистенциални въпроси за идентичността и стойността на изкуството.
С мащабния проект Галерията за модерно изкуство остава вярна на желанието си да предложи на българските колекционери изкуство от световно значение, с музейно качество и висока колекционерска стойност. Имената на Питър Блейк, Аниш Капур, Марк Куин и Деймиън Хърст са утвърдени и добре позиционирани на световния артпазар, а техните произведения са обект на дългогодишен колекционерски интерес.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване