10/02/11 17:49
(http://www.klassa.bg/)

280 000 лв. е бюджетът на антарктиците ни

Тази година бюджетът на българската антарктическа експедиция е 280 000 лв., отпуснати през Министерството на образованието, младежта и науката. Това заяви вчера пред „Фокус“ проф. Христо Пимпирев - директор на Националния център за полярни изследвания и на Антарктическия институт. „Най-скъпата част от експедициите е транспортът до Антарктида и обратно, който ни се предоставя почти безвъзмездно от нашите антарктически приятели и колеги. Ползваме техните кораби и самолети, което е изключително скъпо. Например един час полет на хеликоптер в Антарктида струва около 5000 долара. А ние не плащаме нищо. Има една частна компания, която взима на човек по 3000 долара. А ние летим абсолютно без пари и пестим пари на държавата благодарение на отличните връзки, които имаме с нашите антарктически колеги”, каза проф. Пимпирев. Той допълни, че България е уважавана нация на Антарктида и има отлични връзки с другите антарктически държави.
Според него минималните бюджети на другите страни са около 1 млн. евро. „Справяме се благодарение на отличните връзки, които имаме с другите антарктически държави”, каза още Пимпирев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване