10/02/11 16:44
(http://www.klassa.bg/)

Nabucco в конкуренция с British Petrolium

Седем години след като трансевропейският газопровод Nabucco бе основан, компанията, която ще го изгражда, внесе предложение за доставки на газ в консорциума, разработващ едно от най-богатите находища Шах Дениз II. Стъпката придвижва проекта значително напред по пътя за диверсификация на доставките за Европа към действащ газопровод. Досега в международната компания, която трябва да го изгради, се уточняваха подробностите, но явно е дошло време за практически стъпки, защото проектът ще стане действителен само ако има какво да пренася.
До този момент Nabucco декларира много източници на природен газ в Каспийския регион и нито един договор за доставка. Тъй като тази новина дойде два дни след като английската British Petrolium обяви намерения да построи аналогичен тръбопровод, при това с източник на газ находището Шах Дениз в Азербайджан, ситуацията става доста напрегната и малко съмнителна. Маршрутът, който сочи британската компания, минава през Турция, България и Румъния и на практика дублира трасето на Nabucco. Сега излиза, че се дублира и източникът на суровината – азербайджанското находище. С един важен детайл - British Petrolium участва в разработването на находището, а Nabucco – не.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване