10/04/11 18:19
(http://www.klassa.bg/)

Еврогрупата настоя за още икономии от Гърция

Финансовите министри на страните от еврозоната поискаха от Гърция допълнителни мерки за икономии, за да успее да стабилизира финансите си през 2013 г. и 2014 г., предадоха световните агенции. Освен това те отложиха решението за следващия транш от спасителния пакет най-рано до 13 октомври, което по думите на председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер означава, че обещаните 8 млрд. евро за Атина може да постъпят през ноември.
"Искаме от Гърция да вземе допълнителни мерки за икономии през 2013 г. и 2014 г. и призовахме настоятелно страната да ускори приватизацията в сектора най-вече на недвижимите имоти", допълни Юнкер, цитиран от Франс прес. За пореден път той повтори тезата на европейските лидери, че не се предвижда фалит на страната, нито пък излизането й от еврозоната.
Както вече се разбра, Атина ще приеме допълнителни мерки за икономии през 2011 г. и 2012 г. на стойност 6,6 млрд. евро, като сред тях е и орязване на заплатите в държавния сектор, както и съкращения. Проектобюджетът на страната предвижда преразглеждане на дефицита през 2011 г. до 8,5% от БВП от 7,6%. За догодина се очаква дупката в хазната да достигне 6,5% от БВП при поставена цел от 6,8 на сто, а икономиката да остане в примката на рецесията за четвърта поредна година.
"Еврогрупата ще обсъди шестия транш едва след като докладът на "тройката" е налице. Отчетът няма да е готов по-рано от 13 октомври", посочи той и уточни, че Гърция ще може да изпълнява задълженията си до ноември, когато ще бъде отпуснат поредният транш по кредита. Премиерът на Люксембург обаче не даде подробности какво точно трябва да направи Атина. По-рано този месец оттам информираха, че без парите от еврозоната и МВФ има опасност да обяви фалит още през втората половина на този месец.
На срещата на финансовите министри от еврозоната е била договорена и сложната схема за гарантиране на дела на Финландия, която е единствената страна, поискала допълнителни гаранции за заема си към Атина.
По първоначална идея шестият транш по кредита за Гърция в размер на 8 млрд. евро трябваше да се преведе през септември. Финансовата помощ от 110 млрд. евро на еврозоната и МВФ бе одобрена през май 2010 г. Преди да бъде отпуснат транш, мисия на "тройката" - представители на ЕК, ЕЦБ и МВФ, посещават Атина и оценяват успехите на Гърция при изпълнението на бюджетната програма. Днес те трябва да започнат да пишат доклада си.
Според публикации в гръцките медии обаче одиторите от трите институции са поискали минималната заплата в частния сектор да падне под 751 евро, както и да бъдат премахнати колективните трудови договори или да бъде подписан нов, но за по-ниски заплати.
"Не сме Индия и никога няма да станем, в Гърция има колективни трудови договори и институции, които защитават работещите", противопоставил се премиерът Георгиос Папандреу. Министърът на труда също отхвърлил предложението на инспекторите за орязване на заплатите в частния сектор.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване