10/04/11 16:03
(http://www.klassa.bg/)

Изобретиха летящо килимче

Може да е широко едва няколко сантиметра и да се носи съвсем ниско над земята, но все пак изобретението на учените от университета „Принстън“ е истинско летящо килимче, съобщи „Ти джи дейли“.
Всъщност килимчето представлява 10-сантиметров прозрачен лист, който се носи, макар и доста бавно, над земята. Летящото килимче е базирано на пиезоелектрически задвижващи устройства и сензори. Електрическият ток нагъва килимчето на малки вълни, които образуват миниатюрни въздушни джобчета по него. Прототипът на устройството може да се движи с едва 36 метра в час, което означава, че на Аладин ще му отнеме доста време да стигне до пазара в Аграба. Освен това засега килимчето се движи на едва няколко сантиметра над земята. Според дизайнера на изобретението Ноа Джаферис обаче е напълно възможно скоростта на летящото килимче да се увеличи до един метър в секунда. Освен това той работи върху версия, която ще се задвижва със соларна енергия, което ще елиминира необходимостта от батерия и ще позволи на килимчето да пътува на големи разстояния.
Въпреки че изобретението не изглежда много внушително на фона на кораб на въздушна възглавница например, новият дизайн има своите предимства. Тъй като в прототипа няма движещи се части, той е идеален за движение в прашна среда. Това означава, че технологията може да се окаже полезна за бъдещ марсиански роувър например.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване