10/04/11 18:08
(http://www.klassa.bg/)

ООН иска силна политическа позиция срещу антиромските протести у нас

Съветът на ООН по правата на човека призова политическите лидери на България да заемат "силна позиция” срещу антиромските демонстрации в страната. Според Рупърт Колвил, говорител на върховния комисар на ООН по правата на човека: "Политическото ръководство трябва да заеме силна позиция срещу речта на омразата и да гарантира, че има достатъчно полицейски служители за защита на ромските квартали от заплахите за отмъщение и насилие”.От Съвета на ООН по правата на човека изразяват съжаление за смъртта на 19-годишния Ангел Петров в Катуница и посочват, че виновните трябва да бъдат изправени пред съда. "Неприемливо е цяла общност да бъде наказвана за престъпление, което е извършено от отделно лице. Ние призоваваме българските власти на най-високо политическо ниво публично да посочат този принцип на индивидуална отговорност за престъплението”, заяви Колвил.
Комитетът на ПАСЕ по правните въпроси и човешките права също изрази тревога от "вълната от антициганизъм" в България. Изявлението на комитета бе направено десет дни след началото на протестите срещу т. нар. ромски въпрос, които се проведоха в редица български градове. "Комитетът на ПАСЕ по правните въпроси и човешките права е дълбоко разтревожен от общонационалния пристъп на расистка омраза и заплахи, насочени срещу ромите в България. Мнозина роми се страхуват за децата си и собствената си безопасност", съобщи комитетът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване