10/09/11 17:06
(http://www.klassa.bg/)

Великобритания - тригодишен връх в инфлацията при заводските цени

През септември заводските цени във Великобритания са се покачили с най-бърз темп за последните близо три години главно заради опитите на производителите да защитят маржа на печалбата си след поскъпването на суровините.
Компаниите са вдигнали производствените цени с 6,3% на годишна база през септември, сравнено с ръст от 6% през август, по информация на националната статистика. Данните говорят за покачване на инфлацията, но според икономистите септември вероятно ще се окаже пикът на този тренд, тъй като впоследствие петролът поевтиня. „Натискът върху цените остава, но вече има признаци за известно отслабване“, казва Джордж Бъкли от Deutsche Bank.
За увеличението са допринесли петролните продукти, чиято стойност нарасна с 18,1% на годишна база, и храните, отчели скок с 9,4%. Заводските цени са нараснали с 0,3% през септември, след като през август бяха в застой. Цената на вложените материали се е повишила с 1,7% между август и септември.
Скокът в инфлацията на заводските цени дойде в деня, след като Bank of England заяви, че ще налее още £75 млрд. в икономиката в допълнение към досегашните £200 млрд. Управителят й сър Марвин Кинг заяви, че инфлацията може и да мине 5% тази година, но ще падне под 2% през следващите две.
„Засилването на инфлацията при цените на вложените материали и на готовата продукция през септември едва ли ще продължи през следващите месеци, така че не променя особено прогнозите за промяната в потребителските цени“, казва Самюъл Томс от Capital Economics.
Доклад на Visa Europe констатира, че потребителските разходи са се покачили с 2,5% през септември, което ни дава основание да се надяваме най-сетне на подкрепа от домакинствата за икономиката. Показателят обаче е с лек спад на годишна база.
„Въпреки септемврийското подобрение през летните месеци потребителските разходи бяха непостоянни и непредвидими. Периоди на предпазливост се редуваха с епизоди на активизиране, каквото бе покачването през септември спрямо август“, казва Стив Пери, търговски директор на Visa Europe.

По в. „Дейли телеграф“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване