10/09/11 19:52
(http://www.klassa.bg/)

ЕК иска БДЖ да участват с над 200 млн. лв. за заема от Световната банка

Европейската комисия иска Български държавни железници (БДЖ) да участват с над 200 млн. лв., за да нотифицират заема от Световната банка, съобщи Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, пред БНР. По думите му единственият начин те да бъдат осигурени е чрез приватизация на „БДЖ - Товарни превози“. Московски коментира, че ако това не стане сега, раздържавяването на дружеството ще бъде неизбежно след години, но то ще бъде съпроводено със сериозни загуби. Друго условие на ЕК за нотифициране на спасителния заем за БДЖ от Световната банка е предприятието да намали с 50% пазарния си дял, съобщи още транспортният министър.
До средата на ноември синдикатите трябва да имат становище от ръководството на БДЖ за начина на оптимизацията на транспортната схема за страната, стана ясно след проведената среща между транспортния и финансовия министър, синдикатите и ръководството на БДЖ при премиера в петък. Тогава синдикатите заявиха, че очакват управляващите да криминализират кражбите от компанията, което ще намали разходите. Те искат и гаранции за социалните придобивки на работещите в нея.
В четвъртък при премиера трябва да се състои нова среща между синдикатите в БДЖ, тяхното ръководство и транспортния и финансовия министър, на което да се стигне до разбирателство за започналите реформи в железниците и подписването на колективния трудов договор.
„Ние като синдикат настояваме каквито и реформи да се предприемат, да минават през подписването на колективен трудов договор“, каза Петър Бунев, председател на синдиката на българските железничари към КНСБ. По думите му нещото, от което БДЖ може да изкарат пари и да връщат заемите си, това са “Товарни превози”. Според него тепърва товарните превози ще бъдат стратегически бизнес. “Като продадем златната кокошка, какво ще правим после”, контрира Бунев по въпроса, че това бил единственият начин да се намерят пари за самоучастието, което иска ЕК.


Товарни вагони стоят на склад в с. Гюешево

Повече от пет години 19 товарни вагона стоят под охрана на железопътната гара в граничното с. Гюешево, съобщават от кметството. Доскоро там е имало пътнически и спални вагони, но те са били изпратени на Перник, за да бъдат разрязани за скрап. В съобщението се уточнява, че в Гюешево от десетина години не се извършва товаро-разтоварна дейност.
Вагоните са за планиран ремонт - не са спрени от движение и не са за бракуване, поясниха от охраната на гарата. Според тях изоставените вагони били преброени и описани през август тази година. Но има и твърдения, че това са част от изчезналите товарни вагони, собственост на БДЖ, които не бяха открити при преброяването на наличните активи на дружеството. По линията за с. Гюешево, която трябваше да бъде част от жп коридора № 8, в момента се движи влак три пъти в седмицата. Разстоянието от Кюстендил до Гюешево, което е 34 км, се изминава за 1 час и 50 минути, казаха още от жп секцията в Гюешево.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване