10/09/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Какво се крие зад Евразийския съюз на Путин

Газета.ру

Колаж: иносми

Статията на Владимир Путин за Евразийски съюз вдигна много шум по разбираеми причини: тя се оказа първото му програмно изявление, след като премиерът заяви, че ще се върне на президентския пост. Материалът е бил подготвен най-вероятно преди това, в рамките на рутинната дейност - тематиката, която е свързана с Митническия съюз (МС) и Единното икономическо пространство (ЕИП) и доминира в дневния ред на руското правителство от две години и половина. Все пак обаче статията - особено на Запад, бе възприета като заявка за нов президентски мандат, още повече че звучи напълно в унисон с популярната представа, според която Путин мечтае да възстанови Съветския съюз.

Фактически в нея няма нищо ново. Моделът, включващ концентрични кръгове на интеграция - от Митническия съюз до обширно евроазиатско пространство, неведнъж е бил представян от идеолозите на проекта, включително в министерството на икономическото развитие. Любопитно е нещо друго: как се вписва това в общата насока, в която се развива руската външна политика - по-точно в създаването на представа за новото място на Русия в света.

Проектът за Митнически съюз - отдавнашна идея на казахстанския президент Нурсултан Назарбаев, придоби днешния си вид преди две години и половина, когато Москва играеше поредния кръг от безкрайния ритуален танц, наречен “присъединяване към Световната търговска организация (СТО)”. Идеята за формиране на регионално обединение, което после да влезе в СТО цялото наведнъж, завари неподготвени не само партньорите ни в преговорите, но и самите руски преговарящи от ресорното министерство. След поредица от противоречиви изявления Москва призна, че все едно ще трябва да влизаме един по един.

Русия обаче не спря усилията за изграждане на МС. Нещо повече, като знаем манталитета на бюрокрацията у нас, действаща обикновено според правилото “не бързай да изпълняваш заповеди, току-виж ги отменили”, прави впечатление проявеният целеустремен подход. Най-интересният въпрос около Митническия съюз и ЕИП е следният: кое днес е основното в руската система от приоритети - регионалната или глобалната интеграция.

Смисълът на съобщението за Митническия съюз през юни 2009 г. се четеше доста лесно. На Москва или поне на правителствената върхушка дотам й бяха омръзнали безкрайните протакания с членството в СТО, че на първо място бе сложено не “питомното”, а “дивото” - икономическата интеграция със съседните страни. Това съвпада отчасти и с общата световна тенденция: колкото повече ерозират институциите, претендирали за глобален обхват, толкова повече се засилват спрямо тях регионалните структури. Безспорно се формира и инструмент за експанзия - ядро, към което да гравитират останалите.

Митническият съюз и ЕИП всъщност са първият опит на Русия да изгради модел за пълноценна икономическа интеграция, изгодна за всички участници. Всички предишни начинания от 90-те досега представляваха по-скоро имитации с цел да се демонстрира пред хората, обхванати от носталгия, че голямата държава не си е отишла безвъзвратно.

Същината на днешния проект е да се отработят принципи, които ще направят въпросната регионална интеграция изгодна за всички участници независимо от приноса на всекиго в общата касичка. Това е вероятно най-големият проблем за всички обединителни процеси в постсъветското пространство - асиметрията сред участниците, която прави Русия безспорно доминираща сила независимо от състава им. (В началния етап от европейската интеграция участниците й бяха икономически съпоставими - Франция, Германия, Италия и обединен Бенелюкс, съответно имаше и равноправие.) И тъкмо фактът, че новото начинание за пръв път се очертава като реалистичен и обмислен проект, разтревожи например ЕС, свикнал да смята, че евроинтеграцията просто няма алтернативи.

Перла в короната естествено би станала Украйна - стига Киев да склони за членство в ЕИП, то веднага ще се превърне в мощна регионална структура. Неслучайно опитите за привличане на Украйна бяха тъй многобройни от 2004 г. насам и стигнаха апогея си днес, на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване