10/09/11 21:37
(http://e-vestnik.bg/)

Случки с Ванга

Разказано от роднина на 100-годишнината на пророчицата

Гробът на Ванга. Снимки: авторката

На 3 октомври в Рупите отбелязаха 100-годишнината от рождението на баба Ванга, наричана българската пророчица.
Тя и досега остава феномен, не толкова със способностите си, колкото заради истерията и преклонение към нея от най-високи интелектуални среди, до простия народ. С Ванга се съветваха висши ръководители на комунистическата държава, чиято официална идеология беше материализмът и която отричаше изследванията на подобни паранормални явления като псевдонаучни занимания. Ванга я посещаваше или привикваше в София редовно дъщерята на Тодор Живков, при нея като на поклонение се изреждаха хора на изкуството, известни актьори, писатели и т. н.
Смисълът от срещи с нея е спорен. На някои посетители тя просто е казвала „А, ей тука виждам майка ти (или баща ти), лошо си се държал(а) с него…” Което силно вълнува посетителя, на когото Ванга е посочила роднината по име, но от това няма никакъв смисъл за него. При нея са идвали множество посетители заради сериозни проблеми, изчезнали хора и в много случаи тя е помагала с информация. Съветвала е болни хора да се оперират в София при еди кой си професор и т. н., но тук не винаги е имала успех, някои от пациентите са умирали или не са се излекували.
Това не омаловажава способностите й да вижда неща, които другите не виждат. Но е показателно как хората търсят лечение при пророчица.
Съществуват спорове кога е рождената й дата (съвсем не единствените, свързани със събитията около нея), като фондация „Ванга” следва версията за 3 октомври 1911 г., а не тази за 31 януари 1911 г. В комплекса, разположен в подножието на неактивния вече вулкан „Кожух”, се намират къщичката, в която тълпи хора са посещавали Ванга за помощ за проблемите им. Тук е построеният по нейно желание параклис „Св. Петка”, и гробът й. Поради споровете за каноничността на параклиса, в него няма назначен свещеник, затова го наричат просто„храм“, без да се уточнява на коя религия.

Икона с изображение на Ванга като светица на гроба й в с. Рупите. Снимки: авторката
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване