10/11/11 21:02
(http://radiomilena.com/)

Всеки трети страда от депресия

  30 на сто от населението ни страда от есенна депресия. Това означава, че всеки трети вече е станал нейна жертва, показват резултатите от проучване на Националния център за здравна информация и анализи. Като една от основните причини е намаляването на слънчевата светлина. Без нея човешкото тяло произвежда по-малко серотонин – хормона на щастието, без който се изпада в потиснатост и депресии, пише Монитор,цитира Агенция Кросс.  По тази причина през есента и зимата се обострят някои специфични психични заболявания, най-вече афективни разстройства, предупредиха от Сдружението за психично здраве вчера в Световния ден на психичното здраве.  Оттам препоръчаха да си изграждаме умения за преборване на стреса и депресията, а при задълбочаващ се проблем, който не можем да преодолеем сами, да не се смущаваме да потърсим помощта на психолог.

Психичното здраве може да бъде причина за възникването на редица заболявания, тъй като то води след себе си отслабване на имунната система, същевременно може да отключи сърдечносъдови заболявания и диабет.
Общо 11 646 българи пък са се самоубили или са починали от умишлено самонараняване от 2000 до 2010 г., сочи пък статистика на Националния статистически институт. Самоубилите се мъже са 8626, а жените – 3020.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване