10/12/11 17:52
(http://www.klassa.bg/)

Българките били почти като пакистанките

Българските жени прекарват почти толкова време в домакински труд, колкото пакистанките. Това показва доклад на Световната банка, оповестен вчера. Сънародничките ни чистят, готвят и перат по 4,7 часа на ден, а мъжете отделят за подобен вид труд едва по 2,6 часа. Дори когато работят и носят по-големия доход в семейството, българките са натоварени с по 50 процента от домакинските задължения. Забележително малко време българите отделят на децата си - мъжете се занимават с тях по 0.1 час на ден.
Според доклада последните 10 години се е променило значително виждането на българите по въпроса мъжете или жените са по-добри за политически лидер. В началото на хилядолетието цели 61 процента от сънародниците ни са предпочитали мъжкото управление, в момента обаче само 48 процента са на мнение, че силният пол се справя по-добре в политиката. Въпреки това обаче в доклада се отчита, че отношението, демонстрирано в анкетите, може и да се променя, но това няма особено влияние върху реалността. Доказателството - вече 20 години процентът на жените в Народното събрание си остава непроменен. През 1990 година те са били 21 процента от всички народни представители, през 2010 година цифрата е била същата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване