10/12/11 17:42
(http://www.klassa.bg/)

ЕК отделя 9,1 млрд. евро за подобряване на енергийната инфраструктура

Европейската комисия смята да отдели 9,1 млрд. евро за енергийни проекти за периода 2014–2020 г., съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на проектодокумент, който предстои да бъде разгледан от Брюксел. Според него ЕК иска да получи и още правомощия, които да позволят на комисията да отхвърля възражения и да ускорява енергийни проекти, които са стратегически за общността. Средствата са по-малко от 1% от европейския бюджет за периода, но за първи път се включват разходите и за енергийната инфраструктура. При определени условия е възможно да се пренебрегнат и публичните възражения срещу проектите, ако те са достатъчно важни, е записано още в документа. За такъв проект в момента се приема, че е газопроводът „Набуко“, който се очаква да намали зависимостта на Европа от доставяния руски газ. Затова и част от мерките са насочени точно към подобряване на газовата инфраструктура на страните и свързване на отделните мрежи. Стимулите на ЕС ще отидат и за обща офшорна електрическа мрежа в Северно море и Балтийския регион.
В документа се предвижда ЕК да създаде нова длъжност в структурата си – европейски координатор на енергийните проекти от особена важност за общността. От документа не става ясно по какъв начин европейският координатор ще отговаря за проектите пред еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер. Очаква се новите мерки да станат средство за привличане на средства от частния сектор за изграждане на електрическа и газова инфраструктура, отбелязва още Ройтерс.
Освен „Набуко“ важни проекти за Европа ще бъдат и останалите газопроводи от Южния газов коридор - междусистемните връзки Турция-Гърция-Италия (ITGI) и Трансадриатическия газопровод TAP. Очаква се проектите да заработят най-рано след няколко години. Герхард Ройс, главен изпълнителен директор на австрийската компания ОМВ, заяви във вторник, че „Набуко“ няма да бъде готов преди 2018 г. От компанията, собственик на тръбата, вчера опровергаха твърденията, като обясниха, че строителството на газопровода ще започне през 2013 г. и ще приключи до края на 2017 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване