10/12/11 09:24
(http://radiomilena.com/)

Супермодерен скенер ще дигитализира бургаския периодичния печат

 С нов супермодерен букскенер се сдоби бургаската Регионална библиотека „Пейо Яворов”. Той беше официално  представен днес от директора на библиотеката Наталия Коцева в присъствието на гости и журналисти.
Новата придобивка е на стойност 80 000 лева и е част от проекта „Обединен каталог на български периодични издания. Дигитална колекция до 1944 г.”, по който библиотека „П. Яворов” си партнира с още три големи библиотеки в България: столичната, пловдивската и великотърновската. Целият проект е на обща стойност 360 000 лв., осигурени от Министерството на образованието, науката и младежта. 18 000 лв. е приносът на Община Бургас, предоставен безвъзмездно на библиотеката като съфинансиране по проекта.
По време на днешната церемония по откриване на новообособено дигитално студио, в което се помещава скенерът, зам.-кметът по култура и образование в община Бургас Йорданка Ананиева поздрави целия екип на библиотеката за активността и усилията им,  благодарение на които „Пейо Яворов” е една от най-динамично развиващите си в страната библиотеки, в крак с всички европейски тенденции за дигитализиране на книжните библиотечни фондове.
Благодарение на новата придобивка 25  заглавия или над 35 000 страници от бургаски вестници и списания ще станат достъпни до своите потребители от всяко кътче на планетата.
Скенерът позволява висококачествено дигитализиране на голям обем книжен фонд, като щади оригиналите и постига оптимално качество на възпроизвеждане. Около 5 секунди е времето за сканиране на две страници от най-големия формат вестници.
Наталия Коцева сподели, че за Деня на будителите библиотеката ще направи подарък на бургазлии – дигитален вариант на книгата „Странджа” на Георги Попаянов.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване