10/12/11 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Тежки времена за християните в Египет

Асошиейтед прес

На първия учебен ден 15-годишната ученичка Фериал Хабиб е спряна на прага на новата й гимназия с недвусмисленото нареждане: или си сложи забрадка, или няма да ходиш на училище тази година. Хабиб отказала. Докато повечето мюсюлманки в Египет носят забрадка, християнките не носят, а ходът на администрацията да накара ученичките християнки също да ходят с такива е безпрецедентен. През следващите две седмици Хабиб всеки ден се явявала в училището в намиращото се в Южен Египет село Шейх Фадил облечена със своята униформа, но без забрадката и всеки път била връщана от учителите.

Един ден Хабиб чула по високоговорителите в училището да кънти нейното име, а учители с мегафони предвождали група ученици, които скандирали “Не искаме Фериал тук”, каза тийнейджърката за Асошиейтед прес. Миналата седмица на Хабиб било позволено да посещава училище без забрадката, а правозащитници казват, че нейният случай е рядко срещан. Но той подклажда страхове у многочисленото християнско малцинство в Египет, че ще се превърне в жертва, защото ислямистите стават все по-агресивни след свалянето от власт на президента Хосни Мубарак на 11 февруари.

Този случай показва нагледно как насред политическите вълнения в страната, при неяснотата кой управлява и при отслабения контрол на правителството, консервативните ислямисти, заемащи ниски постове, могат да се намесват и да се опитват едностранно да налагат своите решения. Уагди Халфа, един от адвокатите на Хабиб, каза, че проблемът се корени в неприлагането на законите. “Не искаме още закони, а искаме да задействаме тези, които вече са в сила”, каза той. “По отношение на религиозното напрежение сме навлезли в тунел, в който не се вижда светлина. Макар че мнозинството мюсюлмани са умерени, малцинството екстремисти могат доста да им повлияят и да им отровят умовете.”

През последните седмици избухнаха размирици в две църкви в Южен Египет, причинени от тълпи от мюсюлмани, разгневени от строителството на църкви. Безредици избухнаха близо до град Асуан, въпреки че църковните представители удовлетвориха искането на местните свръхконсервативни мюсюлмани, наричани салафити, от сградата да бъдат свалени кръстът и камбаните.

Насилието предизвиква особено разочарование у християните, защото скоро след падането на Мубарак новото правителство обеща да преразгледа и отмени тежките ограничения от ерата на Мубарак, наложени върху строежа и ремонтирането на църкви. Обещанието даде надежда на християните, че правителството ще предостави ясно законово право да се строи, разрешавайки въпрос, който през последните години все по-често става причина за размирици. Но преразглеждането така и не се състоя, а салафитските духовници изостриха своята реторика срещу християните, включително обвинявайки ги, че искат да разпространят вярата си с нови църкви.

Случаят на Хабиб е изумителен, защото като цяло християните в Египет, които съставляват поне 10 процента от 80-милионното население, се радваха на относителна свобода по отношение на облеклото и религията. Повечето мюсюлманки в Египет носят забрадка, известна като “хиджаб” или поради религиозни, или поради социални причини, но никой не очаква и християнките да носят такава забрадка.

Искането всички ученички да носят хиджаб беше решение на администрацията и учителите в гимназията в Шейх Фадил, на 180 км южно от Кайро, в провинция Миня. Те казаха, че забрадката е част от училищната униформа, необходима, за да предпази момичетата от сексуален тормоз.

Висшият служител в министерството на просветата Абдел-Гауад Абдула заяви в интервю за Си Ти Ви, частна телевизионна мрежа на египетските християни, че министерството предоставя на училищата правото да определят как да изглеждат училищните униформи, и че по време на събеседването и кандидатстването родителите могат или да приемат, или да откажат.

“И ако бащата иска да премести дъщеря си в друго училище, няма никакъв проблем да го направи”, каза той. “Всички момичета, включително и християнките, носят забрадките и нямат никакъв проблем с това”, добави ...

Публикувана на 10/12/11 21:10 http://e-vestnik.bg/12863/tezhki-vremena-za-hristiyanite-v-egipet/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване