10/13/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Турция се обръща на Изток с отдалечаването на ЕС

Джонатан Бърч

Ройтерс

Снимка: Юръп юнайтед

Обезкуражена от ЕС, към който иска да се присъедини, членката на НАТО Турция се насочва на Изток политически и икономически заради уважението, което тя чувства, че не получава от страна на Запада. Турция, напредваща мюсюлманска демокрация, започна присъединителни преговори с Брюксел през 2005 г., но напредъкът е болезнено бавен, затруднен от напрежението между Анкара и членката на ЕС Кипър, както и от съпротивата на Франция и Германия.

В сряда Европейската комисия заяви, че не е бил постигнат напредък през изминалата година, повдигайки нови съмнения дали Турция някога ще стане пълноправна членка на ЕС. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че една силна Турция няма да чака на вратите на ЕС “като покорен молител” и разкритикува европейските общества, че се държат като “изкуфели старци”.

Негативната му реакция е присъща и за много обикновени турци, които казват, че се чувстват все по-нежелани в Европа. Еджевит Иит, на 38 години, казва, че е подавал молба четири пъти за виза, за да се отиде при жена си в Германия, където тя работи във фабрика за наденички в Щутгарт и живее с трите им малки деца.
“Чаках 11 месеца след една молба и те я отхвърлиха”, казва Иит, чакайки пред вратата на германското посолство в Анкара. “Те не ни искат. В противен случай щяха да ни приемат преди много време”, казва той.

Турската външна политика е ориентирана от години към Запада, въртейки се около стремежа за членство в ЕС и ангажиментите в НАТО. Но с отдалечаването на перспективата за ЕС, тя се превърна във все по-независима и стремяща се към засилване на връзките с Близкия изток и Северна Африка държава - тенденция, която има широки последици за ЕС и САЩ.

“Няма общоевропейски разговор за това как да се действа с Турция, която сега е не само агресивна, но и заплашва това, което за някои европейци са основни интереси и може да преследва действия, които да доведат до конфликт”, заяви Даниел Корски от базирания в Лондон Европейски съвет за външни отношения. “Преди съществуваше компромис между онези, които искат Турция да бъде част от ЕС, и онези, които не искат, че ние се нуждаем от стратегически диалог с Турция, защото тя става все по-важна. Но някои европейци сега започват да се тревожат за смисъла на стратегическия диалог със страна, която се движи отвъд предела на нормалното поведение”, казва Корски.

Промяната превръща Турция в модел в арабския свят във време, в което регионът преживява голяма промяна, докато американското и европейското влияние изглежда намаляват. По време на обиколката си през септември в арабските страни Ердоган бе приветстван от превъзнасящи го тълпи, представен като лидер на мюсюлманите, който се кара на Израел и подкрепя палестинската държавност.

Турция сега е стабилна демокрация и е една от най-жизнените икономики в света, което дава на турците ново чувство на увереност в контраст с екзистенциалната болест, налегнала Европа заради икономическата криза. Проучване за трансатлантическите тенденции на аналитична група на Германския план Маршал, публикувано през септември показва, че мнозинството от турците смятат Близкия изток за по-важен за икономическите интереси на страната и сигурността отколкото ЕС.

“Ние не трябва да се присъединяваме към ЕС. Те сега трябва само да отхвърлят нашата молба”, заяви Хасан Филанджъ, 25-годишен пекар. “Европа е болен човек, напишете това”, казва той. Въпреки намаляващата подкрепа в Турция за членството в ЕС, около половината от търговията на Турция е с блока и повече от 75 процента от преките чуждестранни инвестиции идват от ЕС. След оповестяването на доклада на комисията Анкара вчера заяви, че пълноправното членство в съюза е единствената цел на Турция.

Турският поет Назъм Хикмет веднъж сравни Турция ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване