10/14/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Македония се озъби на ЕС

в. Утрински вестник

Приказките за големия напредък на Македония не успяха да минат в Брюксел. Дори тазгодишният доклад да е подобен на миналогодишния (а той не е, защото е по-лош), дори да е положително това, че вече за трети път получаваме препоръка за преговори с Европейския съюз, той представи една нова политическа реалност, а именно, че две държави от региона направиха голяма стъпка напред, а нашата страна остана на същата позиция, като реално даже изостана, тъй като бе начертана нова евроинтеграционна карта на Балканите.

Поради липса на посланик на ЕС, който да ни бъде виновен за това, премиерът Никола Груевски обвини еврокомисаря Щефан Фюле, защото той каза, че Македония не е направила кой знае какви реформи в ключови области и че ако това положение продължи в бъдеще, е възможно препоръката за преговори да бъде оттеглена. Така за първи път се оспорва директно и публично доклад за Македония на Европейската комисия, въпреки че на всички ни е ясно, че Брюксел е изключително педантичен в оценяването на това какво е положително и какво не е в процеса на реформи в страната.

Премиерът обвини еврокомисаря, че критикува Македония нарочно, за да упражни натиск върху нас в посока решаване на спора за името на държавата. Оставаше само да каже, че ЕК е филиал на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и да получи още едно “браво” в държавата от страна на онези, които мислят, че Македония не е толкова малка, че да не може да се скара и с ЕС.

Според премиера критиката на Щефан Фюле е преувеличена по отношение на съдебната система, корупцията и публичната администрация; проблемът със свободата на словото бил “така наречен”, а критиката, че реформите са половинчати, е изразена за година, в която не с едно, а с три сърца сме ги въвеждали, тъй като предишните 17 години никой не е направил нищо по въпроса.

Въпреки че нито на премиера, нито на който и да е в Македония не може да му се оспори правото да изрази мнението си за доклада, даже и да го критикува, не беше продуктивно това да се прави по начин, застрашаващ позициите на страната, която избра премиера да я води напред, а не да лепи етикети на еврокомисаря по разширяването на ЕС. Или да не прехвърля критиката на лична територия, в стила на кавгите с Ерван Фуере, Филип Рийкър, Йелко Кацин и други евродепутати, а да ни качи едно ниво по-нагоре в отношенията с тези, на които сме дали право да ни оценяват, тъй като искаме да се присъединим към ЕС и НАТО.

Това, че кавгата няма да спре дотук, става ясно от писмото на президента Георге Иванов до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, в което Иванов изразява недоволство от селективното прилагане на стандартите на ООН по отношение на употребата на определението “македонски” - нещо, което той направи и миналата година, но сега резултатът е още по-лош. Тази година не само че не се споменава “македонски език”, но и въобще не се споменава никакъв език, дори и държавен език, който миналата година бе предмет на силна критика от страна на властта.

Реакциите на премиера и президента след доклада на ЕК показаха все пак, че те са разбрали добре посланията и затова побързаха да сменят тона. Дали успяха, е друг въпрос, особено след изявлението на лидера на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети, че докладът е реалистичен и че не иска да коментира позицията на премиера, защото “ДСИ не прави повърхностни, а съдържателни анализи на посланията, които идват от Брюксел”.

По-близо до реалността беше и вицепремиерът Теута Арифи, според която докладът е това, което ние ...

Публикувана на 10/14/11 21:35 http://e-vestnik.bg/12884/zashto-makedoniya-se-ozabi-na-es/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване