10/16/11 18:21
(http://www.klassa.bg/)

Проблемът на САЩ е липсата на квалифицирани работници

Американските производители не успяват да запълнят хиляди свободни работни места, което е изненадващо, при положение че 14 млн. души си търсят работа.
Технологичният гигант Siemens Corp., американският клон на германската компания Siemens AG, предлага повече от 3000 свободни работни места в цялата страна. За повече от половината от тези места са необходими познания в естествените науки, технологиите, инженерството и математиката.
Други компании съобщават, че имат свободни работни места, които варират от 6 до 200 на брой, като някои позиции са свободни за най-малко девет месеца.
Производството страда от недостиг на квалифицирани служители. „От доста време твърдим, че въпреки високата безработица е много трудно да се намерят квалифицирани служители“, заяви Джеф Оуенс, президент на консултантската компания ATS.
Изследване на ManpowerGroup разкрива, че рекордните 52% от американските работодатели срещат затруднения в намирането на служители за позиции от критична важност за организациите им. През 2010 г. процентът на тези работодатели беше 14%. Оуенс заяви, че в компанията му, сред чиито клиенти са производствените гиганти Caterpillar и Motorola, има информация за около 200 свободни работни места по всяко време.

Все по-малко специалисти

„Работим активно, за да запълним тези позиции. Вероятно може да отнеме 90-100 дни, докато ги запълним, заяви той пред Ройтерс. Разкриваме работни места. Просто не разполагаме с правилните хора, които да ги запълнят.“
На компаниите им отнема средно седем седмици да запълнят свободните работни места.
Повечето работни места, които трудно се запълват, са за квалифицирани търговци, специалисти в интернет технологиите, инженери, търговски представители и машинни оператори.
Въпреки това американските колежи и университети подготвят по-малко специалисти в областта на математиката и естествените науки, тъй като студентите предпочитат социалните науки, където натоварването се смята за по-поносимо. Това обаче води до разминаване и между квалификацията и свободните работни места.
Студентите по математика, инженерни науки, технологии и компютърни науки са били около 11,1% от завършващите университет студенти през 1980 г. по официални данни на правителството. Този дял се е понижил до около 8,9% през 2009 г.
Проблемът се усложнява от застаряващите квалифицирани работници. С пенсионирането на служителите, родени по времето на „бейби бума“, се оказва, че има все по-малко налични квалифицирани служители, които да ги заместят.
Базираната в Клоувър, Южна Каролина, Contour Precision, която изпълнява поръчки за енергийната и космическата индустрия, в момента търси да назначи шестима техници, а позициите са обявени от миналата година.
Безработицата в производството е 8,4%, под общото равнище от 9,1%. Свободните места в сектора през август са били 240 хил., покачване от 38,7% на годишна база, сочи последното проучване, изготвено от Министерството на труда.
Проблемът е толкова сериозен, че бизнесът притиска Конгреса да реши въпроса с визите, за да може да наема повече висококвалифицирани чужденци.

Структурна безработица?

Невъзможността на тези компании да попълнят необходимите им места подсказва, че част от безработицата е по-скоро със структурен характер, отколкото резултат от лош период в бизнес цикъла.
Две години след най-тежката рецесия от Голямата депресия на 30-те години насам около 14 млн. американци продължават да са без препитание.
Към септември почти 45% от тях са били хора, съкратени преди шест или повече месеца. Колкото по-дълго един човек е извън редиците на работната сила, толкова повече закърняват уменията му, което съвсем затруднява повторното му интегриране в трудовия пазар.
Променят се и категориите на предлаганите позиции. Стандартните задачи, изискващи средно равнище на квалифицираност, продължават да намаляват заради процеса на компютъризация. Първо човешкият елемент бе изместен от заводите, а сега засяга и бек-офиса.
Най-силен е ръстът на възможностите за назначаване в здравеопазването, научната, техническата и компютърната сфера, където обикновено се изисква някаква степен на висше образование.
„Старите работни места няма да се върнат. Нужно е да инвестираме в образование и обучение, за да подготвим хората за високоплатените и по-взискателни позиции на бъдещето“, казва Ерик Шпигел, президент и главен изпълнителен директор на Siemens Corp.
Siemens търси кадри в щати с висока безработица. Пенсилвания, Флорида, Тексас, Северна Каролина, Ню Джърси, Калифорния, Илинойс, Джорджия и Ню Йорк са с равнище в диапазона 8% - 12,1%.
Работниците с познания в областта на компютрите или математиката имат много по-голям шанс да си намерят работа, тъй като на всеки три подобни обяви се пада по един кандидат по данни на Conference Board. За сравнение в продажбите съотношението е обратното.
Малка част от хилядите свободни позиции в производството са със скромна надница. Служителите на най-ниските стъпала в йерархията печелят по $30 на час, а годишната заплата на инженерите е между $75 хил. и $100 хил. В Siemens средното потенциално възнаграждение, предлагано за незаетите места, е $89 хил. на година.
Промишлеността губи привлекателността си през 90-те години, когато компаниите започват да местят производствените си мощности в азиатски страни като Китай в търсене на евтина работна ръка. Увеличаващите се заплати в Китай обаче принудиха някои компании да се върнат у дома.
И макар промишленото производство да генерира само около 12% от американския БВП и около 10% от общата заетост извън селскостопанския сектор, тя е основен източник на подкрепа за икономиката и един от секторите с най-високо заплащане.
Недостигът на квалифицирани работници се усложнява и от депресията на жилищния пазар, която не позволява на американците да се местят там, където има работни места.
Катастрофата на жилищния пазар остави много хора, които бяха теглили жилищни заеми, със задължения, надвишаващи стойността на жилищата им, което им пречи и да ги продадат.
С надежда да попълнят липсващите позиции за квалифицирани кадри компании като Siemens и ATS се обръщат към армията и дори към ветераните. Siemens започна програми за предквалификация и обучение, а ATS предлага обучение за млади хора.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване