10/17/11 17:25
(http://www.klassa.bg/)

Президентският вот доминира над местните избори в медиите

Президентските избори се оказват медийно привилегировани за сметка на изборите за местна власт, заяви вчера Николета Даскалова от фондация „Медийна демокрация“. Тя представи основните изводи от медийния мониторинг на предизборната кампания, осъществен от неправителствената организация, чийто учредител е доц. Георги Лозанов. Според Даскалова, ако се сравни медийното присъствие на кандидати за президент и кандидатите за кмет на София, ще се види, че кандидатите за държавен глава са от 1,6 до 6 пъти по-видими в медийното пространство.
Централното медийно внимание е насочено към кандидатпрезидентските двойки на ГЕРБ и БСП, като представителите на ГЕРБ са категорични медийни първенци, но най-виден първенец в новинарското пространство онлайн е Бойко Борисов, отбеляза Николета Даскалова. Тя изтъкна, че в самата кампания липсват впечатляващи персонални противопоставяния, а новинарският интерес към вота се изчерпва най-вече с хроникьорско отразяване на предизборните дейности на политиците.
Гергана Куцева, която е наблюдавала предстоящите избори през платформата „Европейски медиен мониторинг“, също подчерта, че медиите приоритетно отразяват кандидатпрезидентските избори и неглижират темата за местните избори. Кметовете, които получават отразяване, обикновено са партийни кандидати.
Ситуацията от 2009 година се повтаря: отново има неясни и неизяснени предизборни послания, като освен сблъсък на идеи липсва и сблъсък на личности, коментира Куцева. Тя смята, че в медиите като цяло не е постигнат плурализъм при отразяването на политическите кандидати.
Изборите придобиват формата на референдум за личността и политиката на Борисов. Неслучайно в кампанията се говори именно за него, коментира политологът доц. Орлин Спасов. Той отбеляза, че тримата основни кандидати за президент са твърде еднакви и дори идеологически не са носители на сериозен сблъсък помежду си. "Това деполитизира дебата помежду им и го свежда до "за" и "против" Борисов", смята доц. Спасов.
От фондация "Медийна демокрация" са наблюдавали 7 водещи всекидневника от началото на април до края на септември. Присъствието на премиера Бойко Борисов в седемте вестника в навечерието на изборите остава водещо, като с 4408 информационни единици той изпреварва повече от два пъти останалите политически фигури. Вицепремиерът Цветан Цветанов присъства в 1711 информационни единици, вицепремиерът Симеон Дянков в 1254, президентът Георги Първанов – в 1139, лидерът на БСП Сергей Станишев – в 1013, кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев– в 914, а лидерът на ДСБ Иван Костов –в 839.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване