10/17/11 18:38
(http://www.klassa.bg/)

САЩ отхвърлят план за укрепване на МВФ

Предложенията за удвояване на капацитета на МВФ като част от по-широк международен отговор на кризата с европейския дълг се сблъскаха с неодобрение от страна на Съединените щати и други държави. Така идеята беше погребана, поне засега, а бремето отново категорично се прехвърли върху Европа.
Основните положения на плана, който беше одобрен от няколко развиващи се икономики, бяха изложени по време на срещата в Париж на финансовите министри и централните банкери от Г-20, които трябваше да обсъдят световната икономика на фона на заплахите пред затъналите в дългове европейски държави.
На втория ден от преговорите в събота се чуха и по-категорични изказвания за спешната нужда да се намери решение на кризата с дълга на еврозоната, но надали ще се очертае нещо по-съществено, като се има предвид, че след девет дни предстои среща на върха на Европейския съюз, която ще бъде решителният момент.
Комюнике и няколко заключителни пресконференции, както и други решения, се очакват около 11 ч. сутринта американско източно лятно време на срещата на върха на лидерите от Г-20, която ще се проведе на 3 и 4 ноември в Кан.

Достатъчни ресурси

Източник от Г-20 заяви, че политиците от нововъзникващите пазари са подкрепили вливането на $350 млрд. в Международния валутен фонд.
Американският финансов министър Тимъти Гайтнър и канадският и австралийският му колеги попариха идеята. Основните акционери в МВФ, включително Съединените щати, Япония, Германия и Китай, смятат, че капацитетът на фонда от $380 млрд. е достатъчен. „МВФ има значителни независими ресурси“, подчерта Гайтнър.
Германският финансов министър Волфганг Шойбле се съгласи, че с кризата в еврозоната трябва да се справи Европа и изрази увереността си, че лидерите на ЕС ще представят план на срещата на върха на 23 октомври, който финансовите пазари ще сметнат за убедителен.
Съединените щати са сред страните, които искат да продължат натиска, оказван на европейците, за да предприемат по-решителни действия за справяне с бушуващата вече две години дългова криза, която започна в Гърция, но се разпространи в Ирландия и Португалия и заплашва да засегне Испания и Италия.
„Най-големият ни приоритет на тази среща е европейците да въведат ред в системата си“, заяви австралийският финансов министър Уейн Суан.
Канадският финансов министър Джим Флахърти също заяви, че Г-20 трябва да продължи да оказва натиск на еврозоната по „тежкия“ й път към намиране на решение, а не да се занимава със средствата на МВФ.
Ако някой иска доводи за това, може да си припомни, че Standard and Poor's понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Испания поради високата безработица в страната, затягането на кредитирането и високия дълг в частния сектор, като така изтъкна риска, на който е изложена една много по-голяма икономика от гръцката.
Френски и германски представители се опитват да дадат по-завършен вид на проектоплана за справяне с кризата, който да представят на срещата на върха на ЕС.
Опасенията за щетите, които евентуален фалит на Гърция (а вероятно и на други държави) би причинил на финансовата система, предизвика волатилност на пазара, започнала в края на юли, която понижи доверието и доведе до поевтиняването на световните акции със 17% от рекордно високите им стойности през май 2011 г.
За разлика от 2009 г., когато страните от Г-20 предприеха съгласувани инициативи за стимулиране на икономиките си в борба с глобалната криза, сега останалата част от света се дразни от мудната европейска реакция, а Вашингтон и Пекин спорят за курса на юана.
Френско-германският кризисен план най-вероятно ще изиска от банките да поемат по-големи отчисления по гръцките държавни облигации в портфейлите си от посочените през юли 21% по условията за втория спасителен пакет за Атина. „Почти сигурно е, че ще са повече“, казва френският финансов министър Франсоа Бароан.
Необходима е също система за рекапитализация на банките и стратегия за ливъридж на Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF), който към момента разполага с €440 млрд.
Шойбле казва, че при необходимост укрепването на капитала на европейските банки трябва да бъде подпомогнато с държавни средства.
EFSF има ресурсите да се справи с извънредното финансиране за Гърция, Португалия и Ирландия, но спасяването на по-голяма икономика като Италия или Испания ще е проблем.

EFSF да стане банка

Най-ефективният начин е превръщането на EFSF в банка, така че да има достъп до ресурсите на Европейската централна банка. Германия и самата ЕЦБ обаче са против. Постепенно вниманието се насочи към идеята за конструирането на фонда по подобие на застрахователите. Например ако EFSF покрива първите 20% от загубите, които една банка би понесла при просрочие, ще увеличи мощта си петкратно до над €2 трлн.
Източници от Г-20 казват, че повечето икономики в групата на БРИКС са за това да бъде увеличен капиталът на МВФ като инструмент за борба с кризата.
„И преди сме казвали, че ако се налага динамично развиващите се икономики и БРИКС да отпуснат още средства, можем да го направим чрез МВФ, сподели запознат източник. Индия, Китай и Бразилия също възприемат идеята.“
Друг източник от Г-20 казва, че МВФ ще представи пред Управителния съвет план, който му дава възможност да отпуска краткосрочни кредитни линии на фундаментално стабилни страни, засегнати от ликвидни кризи. Ще може да помогне и на членките от еврозоната, пострадали от сегашната криза на доверие към суверенните задължения в блока.
Реален прогрес по по-мащабни цели, като определянето на параметри за измерване на глобалните дисбаланси и овладяването на спекулативните капиталови потоци, едва ли можем да очакваме преди срещата на 3 и 4 ноември в Кан, където Франция ще предаде ръководството на Г-20 на Мексико.
Представител на френското финансово министерство казва, че Париж се надява в Кан да бъдат договорени две или три мерки за страните с дисбаланси – с цел консолидация при тези с висок бюджетен дефицит и стимулиране при тези с излишък.
„Ще се опитаме да постигнем напредък, така че до срещата да сме готови със списък от мерки за всяка страна, посочва той. Те трябва да имат ефект върху реалната икономика.“
След предварителните преговори в четвъртък друг източник от Г-20 заяви, че Китай ще обещае да насърчи вътрешното си потребление в следващия петгодишен икономически план чрез домакинствата, компаниите и инфраструктурата.
Членките на Г-20 имат дял от 85% от глобалното производство

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване