10/18/11 19:26
(http://www.klassa.bg/)

276 кандидат-кметове са с „картончета“ от бившите тайни служби


Комисията по досиетата огласи вчера имената на 276 кандидат-кметове, работили за спецслужбите на бившия тоталитарен режим. От публикувания списък става ясно, че от ДПС са издигнали за кметове около 45 души с „картончета“, БСП – около 40, ГЕРБ около 35, РЗС близо 20, „Атака“ – 9.
Проверката е обхванала общо 8144 лица, а 1747 не подлежат на проверка, тъй като са родени след юни 1973 г. и не попадат в обхвата на закона.
Сред обявените от комисията по досиетата са кандидатът за кмет на Русе от ГЕРБ Пламен Стоилов, кандидатът за кмет на Бургас от РЗС Мария Инджова, кандидатът на "Атака" в Каварна Георги Алексиев. Агент на ДС е бил и кандидатът за кмет на София от НДСВ Владимир Каролев. Това обаче вече е съобщавано в рамките на други проверки. В списъка с бившите сътрудници на ДС е и Кольо Парамов - издигнат за кандидат-кмет на София от "Обединена
социалдемокрация". За ДС е работил и кандидатът за градоначалник на Разград Денчо Бояджиев, който е издигнат от инициативен комитет, но е член на БСП.
Посочен е и братът на ексфинансовия министър Пламен Орешарски – Милети. Той е кандидат за кмет на Бобов дол, издигнат от инициативен комитет, но преди това бе началник на Централния софийски затвор и на затвора в Бобов дол.
При прочита на списъка прави впечатление, че част от агентите на ДС сред кандидатите на ГЕРБ са с турски имена. Известно е, че от ГЕРБ бяха поискали от комисията по досиетата проверка за агентурното минало на своите кандидати, още преди да бъдат официално обявени номинациите им.
Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов съобщи преди дни, че комисията няма да може да провери преди изборите кандидатите за общински съветници, тъй като са повече от 46 000.
Капацитетът на кметовете се определя от качествата им, а не от това дали някой е бил в Държавна сигурност или не е бил, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев, след като стана ясно, че БСП е номинирала около 40 кандидати за кметове, бивши сътрудници на спецслужбите. Станишев добави, че социалистите винаги са имали последователна позиция – за миналото трябва да се знае истината и от нея да се вадят поуки.
Аз не мога да сложа на една плоскост човек, писал доноси срещу своя съсед, и човек, работил за външното разузнаване на България, подчерта Станишев.
В миналото, при подобни проверки на депутати и министри, премиерът Бойко Борисов винаги е изтъквал, че сред хората с картончета има и такива, които "са работили в интерес на държавата" и е настоявал да се прави разлика между разузнавачите и агентите.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване