10/18/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Филантропията - новата маска на Ал Каида

в. Ню Йорк таймс

Ал Каида не е известна с благотворителната си дейност, но в края на миналата седмица в Сомалия стана ясно, че терористичната групировка се е заела с нов бизнес: да раздава хуманитарна помощ. В сюрреалистична сцена мъж с увит около лицето шал стои насред пълнен с гладуващи хора лагер и казва, че е дошъл в Сомалия от името на Айман аз Зауахири, лидера на Ал Каида, както и че групировката има голямо желание да помогне на жертвите на глада.

“Скъпи братя и сестри от Сомалия, ние следим ежедневно вашето положение”, казал мъжът, идентифициран като Абу Абдула Алмуджахир. Според очевидци и фотографи от мястото на събитието, той е бил обграден от маскирани въоръжени лица, носещи чисти бели жилетки като тези на хуманитарните работници. Алмуджахир раздал купища чували с дарено жито, на които пишело “Кампания на Ал Каида от името на мъченика Бин Ладен. Милосърдна помощ за засегнатите от сушата”.

Още по-странното е, че кожата на Алмуджахир била бяла (кърпата не покривала изцяло лицето му) и говорел на перфектен английски с американски акцент. Той казал, че “братята от Ал Каида са донесли жито, мляко на прах и фурми за жертвите на глада”, и че Зауахири го е изпратил в Сомалия с послание за поздрави и съчувствие. “Въпреки че ни делят хиляди километри, вие винаги сте в нашите мисли и молитви”, казал той на сомалийците, които се били събрали около него в петък, а според очевидци същата сцена се е повторила и в събота.

Сомалия е в постоянна криза, откакто централното правителство падна от власт през 1991 г., и страната отново е в безизходица. В южните райони се шири глад, а според ООН десетки хиляди хора са умрели из цялата страна и в следващите месеци броят на жертвите на глада може да достигне до цели 750 000 души.

Най-силно пострадалите райони се намират под контрола на жестока бунтовническа групировка, наричана “Аш Шабаб”, която се закле във вярност на Ал Каида и забрани музиката, футбола, сутиените, дори и западните хуманитарни групи във време на глад и суша. Слабото сомалийско преходно правителство е изолирано в надупчената от куршуми столица Могадишу и обградено почти от всички страни от “Аш Шабаб”.

Лагерът на тази терористична група, който Алмуджахир е посетил, се намира в покрайнините на Могадишу и всъщност там “Аш Шабаб” държат като затворници хиляди гладуващи хора. Очевидци разказаха, че бойците са извличали отчаяните хора от автобуси и са ги водели в техния лагер под дулото на автоматите, а наскоро направени снимки, които сомалийски хуманитарни работници са успели да измъкнат незабелязано, показват деца, приличащи на скелети, с напукана кожа, като ясно може да се види целият им гръден кош. Алмуджахир обиколил лагера с лидерите на “Аш Шабаб”, хвалейки ги, че “действат при изключително трудни обстоятелства”.

Този епизод повдига въпроса: какво точно представлява Ал Каида в наши дни? Това някаква философия ли е, която всеки може да твърди, че представлява? Или е централизирана групировка, която изпраща пратеници на пиар мисии на места като Сомалия? Мистериозният Алмуджахир наистина ли представлява организацията или е самозванец?

Няма съмнение, че Ал Каида е активна в Сомалия, въпреки че някои от най-важните й агенти, които се криеха там, като например Фазул Абдула Мохамед и Салех Али Салех Набхан, бяха убити. Някои американци също отидоха да се бият на страната на “Аш Шабаб”, включително Омар Хамами, който е израснал в Алабама и е посещавал християнски лагер.

Сомалийските представители твърдят, че Ал Каида и “Аш Шабаб” работят в тясно сътрудничество и че раздаването на храна е просто пропаганда. “Те искат да се възползват от гладуващите, за да набират деца за бойци”, каза Абдулкадир Хюсеин Мохамед, министър ...

Публикувана на 10/18/11 21:15 http://e-vestnik.bg/12918/filantropiyata-novata-maska-na-al-kaida/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване