10/21/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Аржентина - Кристина Кирхнер по пътя на Евита Перон

Франс прес

“Не плачи за мен, Аржентина!”: Един от стотиците паметници на Евита Перон.

Аржентинският президент Кристина Кирхнер, възползвайки се от бързия икономически растеж и разделенията в опозицията, изглежда, си е осигурила преизбирането на изборите на 23 октомври въпреки инфлацията и нарастващата несигурност, които усложняват живота на аржентинците.

Ако трябваше да обясни своята победа (с над 50 процента от гласовете) на предварителните президентски избори през август, които представляваха генерална репетиция за същинските, г-жа Кирхнер би могла да каже: “Икономиката, глупако!”, използвайки думи на Бил Клинтън от 1992 г. 58-годишната перонистка, адвокат по професия, която бе избрана през 2007 г., се стреми упорито към втори четиригодишен мандат.

“Популярността на правителството се дължи главно на подкрепата, на която се радва нейната икономическа и социална политика”, обяснява анализаторката Дорис Капуро. Растежът на аржентинската икономика варира между 6 и 9 процента от идването на власт на предшественика на Кристина Кирхнер на президентския пост и неин съпруг Нестор Кирхнер (управлявал от 2003 до 2007 г.), който почина през октомври миналата година.

С изключение на 2009 г., белязана от световната криза, когато растежът бе 0,9 процента, Аржентина би всички рекорди. Потреблението преживява истински бум, а безработицата едва надхвърля 7 процента. Сегашният растеж (около 9 процента) е резултат от един много благоприятен контекст, по-специално високите цени на природните ресурси и соята, на която Аржентина е един от най-големите износители в света.

Цената на един тон соя в момента надхвърля 500 долара, срещу 200 долара при падането от власт на президента Фернандо Де ла Руа през декември 2001 г. Прегряващата икономика обаче е беда: през 2011 г. държавните разходи са се повишили с 35 процента на годишна основа, а инфлацията - с между 25 и 30 процента, според икономистите.

Инфлацията, както и аферите за корупция с хора, приближени до властта, личното обогатяване на семейство Кирхнер (с 928 процента между 2003 и 2010 г., според официално декларираните доходи) и несигурността, която редовно изкарва аржентинците на демонстрации, изглежда обаче не намалява популярността на президента.

Две мерки бяха от решаващо значение за затвърждаването на позициите на Кристина Кирхнер: отпускането на пенсии на 3 милиона души, което удвои броя на пенсионерите в Аржентина, и на помощи на около 4 милиона бедни деца. “Президентът събира между 52 и 53 процента от гласовете” - повече отколкото на предварителните избори, уточнява директорът на института “Полиаркия” Фабиан Перечодник.

Друг анализатор, Рикардо Рувиер, отбелязва, че за основния съперник на Кирхнер - социалиста Ермес Бинер - възнамеряват да гласуват едва между 14 и 15 процента от избирателите. Двамата Кирхнер деляха властта в продължение на седем години, като бяха солидна президентска двойка, според своите привърженици, но авторитарни, според противниците. Г-жа Кирхнер съумя да запълни бързо празнината, оставена от смъртта на съпруга й, за да се наложи като единствения командир на борда.

Наследница на перонистка традиция, която преобразява съпруги в истински политически личности (Евита и Исабел Перон), г-жа Кирхнер превърна своя траур в страшно политическо оръжие. Тя се облича в черно след кончината на съпруга си, починал от сърдечна криза, и го цитира в своите речи, издигайки го в своеобразен култ.

За да бъде преизбрана на първия тур, Кристина Кирхнер трябва да получи или над 45 процента от гласовете или над 40 процента с преднина от над 10 процента пред своя основен съперник. Евентуалният втори тур е предвиден за 20 ноември.

Едновременно с президентските са организирани и парламентарни избори, за да бъдат подновени наполовина съставът на Камарата на депутатите и една трета от състава на Сената. Възможно е управляващата партия да си върне мнозинството в двете камари на парламента, което загуби през 2009 г.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване