10/21/11 10:05
(http://e-vestnik.bg/)

Внимателно с гласуването, има сложни изисквания

Избори за президент (18 кандидата), кметове (по 10-ина кандидата за голям град, 25 кандидата в София), отделно листи за общински съветници, създават проблеми и избирателят може да се обърка с толкова дълги бюлетини. Положението се усложнява от изискванията по закон, вместо да се улесни. Бюлетините и за двата вида избори е интегрална, тоест от един дълъг списък с имена избирателят трябва да драсне знак Х в квадрачето до избраното име.
Какъв е рискът?

1. Изборът се отбелязва задължително със знак Х, а не с чавка (V) или кръстче (+), или с точка, чертичка и др. По този въпрос нямаше достатъчно разяснителна кампания в медиите. Избирателните комисии ще обявяват за невалидни бюлетините, отбелязани със знак, различен от Х.

2. Трябва да се отбелязва само със син химикал. Ако някой носи черна химикалка, червена, зелена и драска с нея, това ще бъде невалидна бюлетина. За цветен химикал е малко вероятно, но гласуването с черен химикал или молив е проблем. В малки села, градове може да има обструкции в избирателните пунктове - да не поставят в тъмната стаичка сини химикалки и така да създават проблеми.

Снимка от клип за изборите, в който е показано как може да се задрасква в квадратчето на бюлетината.
Знаци за гласуване, които правят бюлетината невалидна.

3. Възможно е объркване в малките села над 350 жители, където освен трите бюлетини - за президент, за кмет на общината и за общински съветници, ще има и четвърта бюлетина за кмет на селото.

4. Бюлетината трябва да се сгъне така, че да не се вижда отбелязаният избор, след което се дава за подпечатване втори път от член на избирателната комисия. И тук са възможни обструкции в по-малките населени места, скандали, че някой не е сгънал както трябва, оказване на влияние върху стари и неграмотни избиратели по селата. Бюлетините за президент се пускат в една урна, а тези за кмет и общински съветници - във втора. След това избирателят се подписва в два отледни избирателни списъка - за президент и за кмет и съветници.

5. Избирателат имат право само на една грешка при отбелязването за кого ще гласува. Ако сгреши, предават бюлетината на секционната избирателна комисия, тя я вписва като недействителна. При втора грешка не получава нова бюлетина и остава, както се казва, “безгласна буква”.
Гласуването започва в 6 часа и приключва в 19 часа, освен ако пред секцията няма опашка от хора, които чакат да гласуват. Тогава може да се удължи с един час крайният срок.

По-долу е видеоклип с разяснения за гласуването.

Начинът на гласуване е обяснен в средата на клипа.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване