10/21/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

И Киргизстан пред решаващ избор

fondsk.ru

Безредиците в Бишкек. Снимка: новини

Изборите за президент на Киргизстан, насрочени за 30 октомври, вече поставиха рекорд по броя на кандидатите. След отсяване на част от заявките Централната избирателна комисия вписа в бюлетината имената на 23-ма претенденти за поста. На 11 октомври двама от тях - бившият кмет на Бишкек Нариман Тюлеев и Акилбек Жапаров, депутат от партията “Ар-Намис”, се отказаха да участват в надпреварата, а на другия ден се оттеглиха комунистът Исхак Масалиев и Шамшибек Медетбеков, излъчен от партията “Ел Бийлиги”. В крайна сметка се оформи списък от 19 души; хората в избирателните комисии ще трябва на ръка да зачертаят имената на кандидатите, решили да се откажат.

19 претенденти за поста държавен глава - това е нонсенс, непознат още в историята на новата държавност в постсъветския свят. Подобно изобилие от кандидати за висшия пост в страната изобщо не е знак за някакъв “разцвет на демокрацията”, нищо че Киргизстан от 90-те бе определян като “островче на демокрация”. Създалото се положение сочи липса на сплотеност в обществото, раздробеност по върховете и говори за кризисния характер на днешните процеси в страната.

Обществено-политическата обстановка в Киргизстан е нестабилна. На брифинг след заседанието на националния Съвет по отбраната от 29 септември бе посочено, че за предизборната кампания “е показателна безкомпромисната политическа борба, което съвкупно с високата политизираност на населението при известни обстоятелства може да дестабилизира обстановката в някои райони”.

Статистиката на вътрешното министерство потвърждава тези опасения. От началото на годината в Киргизстан са регистрирани 1007 неразрешени акции, включително 509 с политически характер. Броят на престъпленията расте. По данни на ведомството, извършените тази година са с 5,7 на сто повече, отколкото миналата. Броят на участниците в организирани престъпни групи е нараснал с 220 души, а извършителите на престъпления са повече с 33,8 на сто.

Най-остри проблеми според Съвета по отбраната са междуетническото напрежение, религиозният екстремизъм и крайграничните конфликти. По данни на киргизстанския Държавен комитет за национална сигурност (ДКНС), част от местните и чуждестранните медии и интернет ресурси целенасочено публикуват материали в сепаратистки дух с директната цел да се взриви ситуацията в страната.

Според силовите структури в тази република радикалните религиозно-политически организации ще се опитат по време на изборите да осъществят “отдавна кроените планове за създаване на теократична държава в Киргизстан”. Положението се влошава допълнително от прозрачните граници, заради които там лесно проникват най-различни екстремисти, наркокуриери и агенти на чужди разузнавания “с цел да дестабилизират обстановката и да повлияят върху изборния резултат”.

Опасността е дори по-голяма, отколкото признава официално Съветът по отбраната. Преди няколко дни в Южен Киргизстан бе ликвидиран един и задържани още 10 бойци на “Съюза за ислямски джихад”, подготвяли терористични атентати. По същото време на обиколка из южните райони замина цялото ръководство на Киргизстан, включително президентът Роза Отунбаева, председателят на парламента и изпълняващият длъжността министър-председател. В случай на успешен атентат държавното управление би останало парализирано, и то задълго.

По данни на ДКНС, задържаните са предимно граждани на Таджикистан и на Узбекистан. Председателят на комитета Кенешбек Душебаев заяви, че някои от участниците в групата са заминали по-рано в чужбина с цел да се върнат и да организират “акции на възмездие” заради потушаването на безредиците през юни 2010 г. “Верският екстремизъм” в Киргизстан впрочем е с етнически подтекст, макар да се маскира често с религиозни одежди.

Борбите между северните и южните кланове през последните десетилетия са постоянен фон на политическия живот в страната. В течение на 15 години (1990-2005) президент на Киргизстан бе севернякът Аскар Акаев. През март 2005 г. “първата киргизстанска революция” сложи на негово място южняка Курманбек Бакиев, който бе изгонен от страната през април 2010 г. от “втората киргизстанска революция”.

Днес в държавното ръководство отново преобладават ...

Публикувана на 10/21/11 21:15 http://e-vestnik.bg/12945/i-kirgizstan-pred-reshavasht-izbor/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване