10/21/11 06:17
(http://e-vestnik.bg/)

Настъпва зима на недоволството

С глобализирането на движението “Окупирай Уолстрийт” и продължаващите вълнения в Близкия изток изглежда все по-вероятно да станем свидетели на зима на недоволството. Из кулоарите в Уайтхол, във Вашингтон, в аналитичните центрове и дори в инвестиционните банки се носи мрачна мълва, според която тазгодишните събития, които се случиха до момента, могат да са само началото.

Някои се опасяват, че светът е изправен пред систематично нарастване на гнева, протестите и на политическата нестабилност, което може да продължи с години, а дори и с десетилетия. В много страни младото поколение, обвързано чрез социални медии, губи вяра в традиционните структури като правителство и бизнес, смятайки, че е предадено и че са му отнети възможностите за развитие.

В развитите страни мнозина от средната класа се опасяват, че благоденствието им е изчезнало, настоявайки някой да понесе отговорността, а световният елит да намери начин отново да се постигне икономически растеж. “Това може дълго да ни съпътства”, каза Джак Голдстоун, преподавател по обществени политики в университета “Джордж Мейсън” във Вашингтон и експерт по демографските въпроси.

“Имаме поколение, на което му писна богати западни страни или богати хора от Запада да му казват какво да прави. В Египет свалиха едно управление, но може да не харесат и това, което ще го замени и след това да свалят и него от власт. Ще бъдат трудни времена.”

В западните страни отначало кризата доведе до по-малко улични протести, отколкото се очакваше. Но сега изглежда, че те се увеличават. Гърция, Испания, Италия и Великобритания - всички те преживяха едни от най-тежките вълнения от десетилетия
насам.

Протестите в САЩ срещу световната финансова система, които започнаха в нюйоркски парк в средата на септември, се разпространиха в десетки други страни, като стотици, понякога десетки хиляди хора излязоха по улиците. Много от тях бяха мирни, но в Рим бяха подпалени автомобили и полицията водеше битки из града с активисти на “Черния блок”. В Лондон и няколко други града протестиращите в палаткови лагери продължиха да стоят и не се разотидоха.

“Дори и малък начален брой протестиращи може да вдъхнови още много хора да дойдат и да се присъединят към тях”, каза Тим Харди, основател на ляв блог и редовен участник в лондонските протести. “Ако успеят да организират базов лагер, очаквам, че броят им ще се увеличи.”

Миналия петък клонът на американската банка “Голдман Сакс” в Милано беше нападнат от разгневена тълпа. В по-голямата си част протестите бяха мирни, но вероятно ще доведат до политически натиск върху финансовата индустрия. Политиците вече говорят за по-строги регулации и целево покачване на данъците, а медийното внимание все повече се измества към операциите в местата по света, известни като данъчен рай и към потайните банки.

“Думата е отговорност”, каза Хаят Алви, който чете лекции за близкоизточната и националната сигурност във Военноморския колеж в САЩ. “Това е сезонът на търсенето на отговорност и на исканията за прилагане на върховенството на закона, особено към управляващите политически елити, а и към икономическите.” Размириците от август във Великобритания показаха, че последвалите кризата вълнения не е задължително да бъдат политически, когато буйни младежи от крайните градски квартали използваха социалните мрежи, за да координират грабежи и палежи.

С оглед на промените, които се осъществяват в голяма част от света, някои очакват да се увеличи и този вид нихилистично насилие. С края на лятната жега в Близкия изток, изглежда, регионът се готви за нови проблеми. Протестиращите в Египет, които свалиха Хосни Мубарак през февруари, все повече се оплакват, че управляващите военни ще манипулират изборите и че не са извършени никакви истински промени. Миналата седмица се разиграха най-тежките сблъсъци от падането на Мубарак насам, основно между военните и християните копти.

Мнозина в Тунис, първата страна от региона, която ...

Публикувана на 10/21/11 06:17 http://e-vestnik.bg/12940/nastapva-zima-na-nedovolstvoto/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване