10/24/11 18:52
(http://www.klassa.bg/)

Еврото губи от стойността си

Еврото отстъпи за първи път от пет дни след първата от двете срещи на върха в Европа през последните дни, съобщи информационната агенция „Блумбърг“. Причината е, че политиците се притесняват за дълговата криза в региона и още търсят ефективен отговор за разрешение на проблема. Единната валута се срина от шестседмичния си връх срещу долара, след като доклад показа, че услугите и производството през октомври са се свили с най-сериозния темп за последните 2 години. Тайванският долар се покачи, след като безработицата достигна до тригодишно дъно. Йената доближи до рекорд спрямо зелените пари, след като износът на страната се увеличи през септември повече, отколкото беше прогнозирано. Британската лира поскъпна и достигна почти двуседмичен връх срещу валутата на Стария континент след притесненията, че лидерите в Европа няма да успеят да достигнат до трайно решение на проблема с дълговата криза. Това повиши привлекателността на парите от Острова като относително безопасни.
Няма лесно решение за дълговата криза и това може да разочарова пазара, коментира Сара Йейтс, валутен стратег в Barclays Plc, Лондон. Перспективите за растеж също тревожат играчите, очакванията за посоката на еврото са то да продължи надолу, добавя тя.
Единната валута спадна с 0.3% до 1.3857 долара, след като по-рано успя да достигне до 1.3954 долара, което беше най-високото равнище след 8 септември. Еврото отстъпи и с 0.4% срещу японските пари. То се разменяше за 105.52 йени. Азиатската валута спечели 0.3% и достигна ниво от 76.09 йени за долар, след като докосна следвоенния рекорд от 75.82 йени на 21 октомври. Британската лира поскъпна с 0.7% през последната седмица, след като бюджетният дефицит на страната се сви през септември повече, отколкото икономистите предвиждаха.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване