11/02/11 06:14
(http://radiomilena.com/)

Режат по 5 заплати на военни и полицаи

 Предложението военни и полицаи да получават 15 вместо 20 заплати при пенсиониране скара министрите на финансите Симеон Дянков и на отбраната Аню Ангелов. Спорът се разиграл в понеделник по време на обсъждането на проектобюджета за следващата година, разказаха за АСН участници в правителственото заседание.
Повече от половин час двамата спорили дали трябва да бъдат намалени компенсациите, които ще засегнат и останалите служители в сигурността. Ангелов защитавал привилегиите на военните до последно. Докато министър Дянков бил на позиция, че трябва да се намали броят на заплатите, а парите да отидат за образование, здравеопазване, социални нужди.
По неофициална информация зад идеята за орязване на компенсациите стоят работодателските организации, които също така са предложили и намаляване и на обема на възнаграждението, което ще получават – до 75% от заплатите. Тя не се повдига за първи път, но досега никой не се е осмелил да намали броя на заплатите, тъй като само слухът за това може да предизвика вълна от напуснали в сектора за сигурност. Засега обаче не е ясно колко ще са икономиите, тъй като тепърва се правят разчетите на колко военни и полицаи им предстои пенсиониране догодина.
Въпреки че окончателното решение се очаква да бъде взето в сряда, ден по-рано премиерът Бойко Борисов даде рамо на Симеон Дянков, като потвърди, че броят на заплатите ще бъде намален.
„Да, има риск да повлече много хора, които да напуснат, но пък е по-справедливо, защото това през годините е крито, и 620 милиона всъщност има за МВР, отбраната и сферата за сигурност, да я наречем, които се скриват от бюджетите досега, защото те директно отиват в НОИ“, обясни Генерала и допълни: „Това никой не се е осмелил да го прави, никой не би искал и да го прави, но времето е такова и ние трябва да го направим“.
Борисов визира парите, които държавата плаща за осигуровки на военни и полицаи, докато останалите служители в държавната администрация са длъжни сами да покриват част от задълженията си към осигурителния институт. Още лятото Симеон Дянков заяви, че ще иска постепенно в сектора „Сигурност“ да започнат да си плащат осигуровките.
„Тази тема не може да е табу. Тя трябва да се отвори. Защото е много трудно не само от финансова гледна точка, но и от гледна точка на равнопоставеност. Ако си служител в сектора на сигурността, реално не пращаш социални осигуровки, а ако си например в министерството на образованието, тогава хем получаваш по-ниска заплата, хем си плащаш и голяма част от социалните осигуровки. Това е трудно да се обясни, защото няма логика. Следователно трябва да намерим някакъв начин да постигнем, ако не наведнъж, то поетапно“, заяви тогава Дянков. actualno.com

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване