11/03/11 10:35
(http://radiomilena.com/)

На 55-о място сме по индекс на човешко развитие

 България е на 55-о място сред общо 187 страни по индекс на човешко развитие, сочи доклад на ООН. Документът беше представен в Копенхаген от директора на програмата на ООН Хелън Кларк и от датския премиер Хеле Торнинг-Шмит.
Класацията по индекс на човешко развитие, залегнала в доклада, е направена въз основа на данните за средна продължителност на живота в съответната страна, продължителността на средното образование и брутен национален доход на глава от населението, изразен в долари.
България е с индекс на човешко развитие 0,771, средна продължителност на живота 73,4 г., с продължителност на средното образование 10,6 г. и брутен национален доход на глава от населението 11 412 долара.
Първенец в класацията е Норвегия с 0,943 индекс на човешко развитие, 81,1 г. средна продължителност на живота, 12,6 г. продължителност на средното образование и 47 557 долара брутен национален доход, като тройката на „отличниците“ се допълва от Австралия и Холандия.
В челната десетка влизат още САЩ, Нова Зеландия, Канада, Ирландия, Лихтенщайн, Германия и Швеция, информира Econ.bg

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване