11/06/11 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Либия - кланета и война на племената

Правда.ру

Свалянето на Кадафи рязко изостри отношенията между либийските племена. След масовото клане в Сирт, чиито мащаби привлякоха дори вниманието на западни правозащитници, представители на редица племена в Либия обещаха да отмъстят на участниците в тази разправа.
Може ли да се предотврати по-нататъшна ескалация на либийската “война на всички срещу всички”? “Правда” зададе въпроса на Сергей Демиденко от Института за стратегически оценки и анализ. Ето мнението на арабиста:

“Враждата между различните кланове и племена е стигнала такова равнище, че днес просто няма шансове някой да ги помири. Ислямистите например вече с пълна пара колят туарегите. На първо място, твърде много кръв бе пролята през последните месеци и твърде са много желаещите да отмъстят. Например племето кадафа, от което бе самият Полковник.

Няма да навлизам в подробности по редица проблеми на днешна Либия, във връзка с гибелта на Кадафи и негови роднини - те явно няма да останат без последици за всички, замесени в това. Ще посоча обаче специално как хора от мисратския клан оскверниха гроба на майка му. Те го разкопаха, извадиха костите й и ги отнесоха, а за да ги върнат обратно, поискаха да им бъде предаден Сейф ал Ислам. А това е вече невероятно оскърбление за цялото племе кадафа и то ще пролива кръв, за да си отмъсти.

Причина за тази реакция са не на последно място предишните отношения между племената мисрата и кадафа. Първите са бербери, до голяма степен изгубили идентичност при управлението на Полковника. Племето кадафа е арабско. И етническият момент нажежава още повече взаимните кланета. Засега в ролята на угнетения е племето кадафа. То обаче със сигурност ще отвърне на удара.

Второ, проблемът се изостря не само от отношенията между кадафа и клана от Мисрата. Въпросът е там, че цяла Либия се дели на близо 140 кланове и племена, ако броим само големите, и те враждуват помежду си от много векове насам. А днес тази вражда се подклажда и от въпроси около подялбата на различни ресурси: хуманитарните и паричните помощи, петролногазовите резерви, контрола върху оръжейните потоци.

Всичко това допринася Либия да бъде програмирана за дългогодишни кървави конфликти. Фундаменталистите се опитват да установят власт в страната, но срещат яростна съпротива от много племена. Такова е положението по-специално в Киренайка. Знаем, че в някои местности като Дерна вече са формирани емирства, които живеят според законите на шериата. Далеч не всички обаче са склонни да спазват тези правила.
Затова се очаква повторение на иракските събития. Защо там се провали Аз Заркауи, посрещнат в началото като освободител? Защото караше хората в Ирак да живеят според правилата на фундаменталистите. В крайна сметка иракчаните фактически ги избиха.

Положението в Либия обаче е малко по-различно, позициите на ислямистите са по-здрави. На страната им са много от берберските кланове, включително този от Мисрата. Защото по времето на Кадафи берберите като етнос бяха подложени на натиск и отчасти се обърнаха към ислямизма - интернационална идеология, която изглажда острите етнически моменти. И онова, което виждаме сега в Либия, е само едно начало. С оглед на традиционната антипатия между западните и източните либийски племена се очертава продължителна и кръвопролитна война. Кадафи падна и вече никой и нищо не им пречи да се сдърпат яко”.

* * *

Режимът на Кадафи наистина успяваше някак да изглажда историческите противоречия между различните кланове и племена, да не допуска масови кланета помежду им. Днес обаче единната власт се разпада и се установява “демокрация” - онази същата, за която Западът толкова мечтаеше. И в тези условия всички започват да си бистрят отношенията.

При все това някои западни експерти са склонни да хвърлят вината върху Кадафи, който според тях не съдействал за изглаждане на племенните противоречия ...

Публикувана на 11/06/11 22:15 http://e-vestnik.bg/13060/libiya-klaneta-i-voyna-na-plemenata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване